Ειδήσεις

Μαζικός συντονισμένος αγώνας για μισθούς, λαϊκό εισόδημα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια


Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς που στηρίζουν το παρακάτω κείμενο δηλώνουμε ότι μπροστά στα προβλήματα που έχουμε και θεριεύουν, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να παρουσιάσουν ότι τίποτε δεν αλλάζει, στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν,  αλλά και στα ψίχουλα που μας δίνουν, εμείς λέμε πως υπάρχει λύση.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα για ζωή με δικαιώματα.

Δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα με απεργιακή απάντηση 9 Νοέμβρη!

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο …

Οι λογαριασμοί ρεύματος που έρχονται στα σπίτια μας να είναι ένα μόνιμο ηλεκτροσόκ! Για πάρα πολλούς να είναι σχεδόν μισό, ακόμα και ένα μηνιάτικο τη φορά. Οι μισθοί και το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Πάει πολύ να μας απειλούν να μας κόψουν και τα στοιχειώδη εάν δε πληρώσουμε τους λογαριασμούς ή δεν περιορίσουμε κι άλλο τις ανάγκες μας για να πιαστούν οι στόχοι της «εξοικονόμησης» ρεύματος, όταν ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί ούτε και τώρα να πληρώσει τους λογαριασμούς, αφού έχει περιορίσει ήδη στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος.

Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι ενώ στην περιοχή μας μπορούμε να παράγουμε πλούσια σε ποικιλία και σε ποσότητα προϊόντα από την αγροτική γη και κτηνοτροφία, από την άλλη η μέση λαϊκή οικογένεια να πληρώνει πανάκριβα μέχρι και να στερείται βασικά είδη διατροφής λόγω των αυξήσεων των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι απειλούνται με εξαφάνιση από το υπέρογκο κόστος παραγωγής προς όφελος των μεγαλοπαραγωγών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και των τραπεζών που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται .

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μαζί με τα έξοδα που αυξάνονται, βλέπουν και το μειωμένο τζίρο, τη δυσκολία που έρχεται από τις ανατιμήσεις. Περιμένουν και αυτοί με τη σειρά τους να πιαστούν από ένα μέτρο–ασπιρίνη, όμως στο τέλος ούτε αυτό δεν φτάνει.  Οι μόνοι που τελικά κερδίζουν είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς και επιδιώκουν τώρα πιο επιθετικά να εξαφανίσουν τον μικρομεσαίο, που δίνει έναν άνισο αγώνα για την επιβίωση του.

Τα παιδιά μας πηγαίνουν σε σχολειά με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, καθαριότητα, με κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση και προστασία από την πανδημία. Η υγεία μας βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο χωρίς μέτρα ασφάλειας στη δουλειά, με νοσοκομεία και κέντρα υγείας χωρίς υγειονομικούς, εξοπλισμούς και χρηματοδότηση.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν θα πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα τους!

Δεν μπορούμε άλλο να στριμώχνουμε τις ανάγκες μας ανάμεσα σε κουπόνια, επιδόματα, λειψές αποζημιώσεις και αναμονή πληρωμής των δεδουλευμένων μας. Έτσι βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη φτώχεια. Αυτά που ανακοινώσε η κυβέρνηση στην ΔΕΘ ως δήθεν μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι «παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του».  Μας μοιράζουν «απλόχερα» τα ψίχουλα και από πίσω μας αρπάζουν όλο το καρβέλι. Μπορεί τα «πλεονάζοντα» έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να αγγίζουν τα 6 δις ευρώ για το 8μηνο, όμως, «για εμάς δεν έχει». Για τα μονοπώλια της ενέργειας, όμως, περισσεύουν…

Όλα αυτά δεν τα γεννά κάποιος «εξωγενής παράγοντας», κάποια θεομηνία, αλλά η επιλογή να στηριχθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με την πολιτική της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, του χρηματιστηρίου ενέργειας, της «πράσινης» μετάβασης. Το βλέπουμε και στην περιοχή μας άλλωστε με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπου όλος ο κρατικός μηχανισμός πασχίζει για τη στήριξη των επενδυτών. Αντί να έχουμε ρεύμα φθηνό για όλο το λαό, μας στέλνουν το λογαριασμό για την κερδοφόρα «πράσινη» ανάπτυξή τους.

Η κυβέρνηση μας προετοιμάζει πως έρχεται «δύσκολος χειμώνας» για να μας μάθει να ζούμε με τα λίγα. Μας λένε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι τα σπίτια μας θα είναι παγωμένα, να υπολογίσουμε ποιες ανάγκες μας θα πάνε πίσω.

Σε τέτοιες καταστάσεις που μας έχουν φέρει, ξέρουμε τη λύση! Το δρόμο δείχνουν οι μεγάλοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Σε χώρους δουλειάς, όπου εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους. Για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, για να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και νίκες.

Για να χαράξουμε αυτό το δρόμο και στην περιοχή μας καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους να σπειρωθούμε στα σωματεία και στους συλλόγους μας, να τα μετατρέψουμε σε κάστρα αγώνα. Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη. Νέες εστίες αντίστασης να φυτρώσουν σε όλους τους κλάδους.

Καμιά ανοχή, καμία αναμονή.

Καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις πλειοψηφίες στην ηγεσία τους. Έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, στη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Δρουν και παρεμβαίνουν για να ενισχύσουν μέσα στους εργαζόμενους την αντίληψη περί “αντοχών της οικονομίας”, και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Είναι υπέρμαχοι του εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων της χασούρας μας. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τους ελιγμούς που κάνουν για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι “ανεξάρτητοι” από τα κόμματά τους όταν εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Δεν ξεγελούν πια κανέναν όλοι αυτοί που θέλουν να σύρουν το εργατικό κίνημα στα μονοπάτια της «ειρηνικής» κυβερνητικής αλλαγής , πνίγοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού στη λογική του συμβιβασμού και των μειωμένων απαιτήσεων.

Τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς που συντονίζουν τη δράση τους καλούν τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν:

Πρόταση κοινού πλαισίου πάλης εργατικών σωματείων με μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νεολαίας.

 Μέτρα Ενάντια στην ακρίβεια

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος όπου έχει κοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
  • Δωρεάν δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες.

        Μέτρα προστασίας του  λαϊκού εισοδήματος

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών με βάση το κόστος παραγωγής, στα αγροτικά προϊόντα ώστε να εξασφαλίζονται εισόδημα επιβίωσης για τους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Ασφάλιση και αποζημίωση 100% από τον ΕΛΓΑ.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία
  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε ακτινολόγους στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.
  • Να κατασκευαστεί άμεσα με ευθύνη του κράτους το Κέντρο Υγείας Μουζακίου.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους υγειονομικούς.
  • Να μην προχωρήσει η παραχώρηση της καθαριότητας του Νοσοκομείου σε εργολάβους – μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους

  • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών σε 15 το πολύ ανά τάξη με μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
  • Ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφτούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
  • Δωρεάν μεταφορά των μαθητών της υπαίθρου με αστικά ΚΤΕΛ ή κάλυψη των εξόδων μεταφοράς με άλλο μέσο με ευθύνη του κράτους .
  • Ειδική μέριμνα για τα σχολεία του Παλαμά και Κοσκινά που είναι χτυπημένα από τον σεισμό της 3 Μάρτη 2021 και οι μαθητές είναι ακόμα σε Κοντέινερ.
  • Έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

 

Για τα ζητήματα της στέγασης  λαϊκών οικογενειών, φοιτητών, νέων ζευγαριών

  • Κάλυψη της στέγης και των στεγαστικών αναγκών μας, με ευθύνη του κράτους.
  • Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους, στα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.
  • Πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια και επιδότηση 300 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Να καταργηθεί το χαράτσι  των 150 ευρώ στις εστίες της Καρδίτσας .
  • Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει χωρίς στέγη κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη. ΠΧ να αξιοποίηση για την στέγαση φοιτητών το κτίριο της πρώην σχολής αστυφυλάκων.
  • Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να καλυφτούν οι ανάγκες διαμονής των φοιτητών.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.
  • Να ολοκληρωθεί με έξοδα του κράτους η επισκευή και η ανέγερση νέων σπιτιών για τις πλημμυροπαθείς οικογένειες.

Για την προστασία από φυσικές καταστροφές

  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής. Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα έργα αποκατάστασης των ζημιών του Ιανού
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας