Ειδήσεις

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε από το Δήμο Μουζακίου η μεγάλη Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τιμήθηκε από το Δήμο Μουζακίου, η μεγάλη Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα ορόσημο στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία που έμελε να αποτελέσει την αφετηρία του περίφημου Αλβανικού Έπους και της συγγραφής της ενδοξότερης σελίδας του Έθνους μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον 20ο αιώνα.

Εκείνο το πρωινό, η Ελλάδα αντέταξε τα στήθη της στις ορδές του φασισμού και έδωσε το παράδειγμα σε όλη την Υφήλιο να αντισταθεί σθεναρά στις εγκληματικές βλέψεις του άξονα. Η μικρή χώραμας επέδειξε μεγαλείο ψυχής και δεν λύγισε μπροστά στους επίδοξους κατακτητές. Όρθωσε ανάστημα καιμόλις της ζήτησαν άμεση πλήρη υποταγή, δεν δίστασε, τους πολέμησε σκληρά με όλες τις δυνάμεις της,αποδεικνύοντας στα πεδία των μαχών ότι δεν είναι ανίκητοι.

«Οι ήρωες πολεμούν σας Έλληνες» είπαν οι σύμμαχοι παρακολουθώντας άναυδοι το λαό μας να θυσιάζεται υπέρ Πατρίδος, υπέρ βωμών και εστιών και τότε δόθηκε από κοινού το σύνθημα για γενική αντεπίθεση του πολιτισμένου κόσμου ενάντια στους άρχοντες του σκότους οι οποίοι τελικά νικήθηκανκατά κράτος. Η συμβολή της Ελλάδας σε αυτό το μοναδικό κατόρθωμα της ανθρωπότητας ήταν καθοριστική με φωτεινό ορόσημο την 28η Οκτωβρίου 1940. Η ημερομηνία αυτή γράφτηκε στην παγκόσμια ιστορία με «χρυσά» γράμματα, ενώ το Έπος του 40 που ακολούθησε, οι ηρωικές μάχες στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και η μετέπειτα Εθνική Αντίσταση στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, αποτελούν πλέον στους αιώνες τρανά παράδειγμα απαράμιλλου πατριωτισμού, απίστευτουθάρρους και προσωπικής αυταπάρνησης.

Ο Δήμος Μουζακίου, όπως κάθε χρόνο, γιόρτασε το μεγάλο «ΟΧΙ» με σειρά  εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, με γενικό σημαιοστολισμό δημοσίων και ιδιωτικών καταστημάτων,Νομικών Προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, Τραπεζών και οικιών.

Τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, φωταγωγήθηκαν δημόσια και δημοτικά καταστήματα, Ν.Π.Δ.Δ. – Ν.Π.Ι.Δ. και Τραπεζών, ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα μεγάφωνα του Δήμου μετέδιδαν δημοτικά και πατριωτικά τραγούδια. Προηγήθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας γιορτές και ομιλίες για την Εθνική Επέτειο στις σχολικές μονάδες σε ειδικές συγκεντρώσεις μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί, ημέρα της Εθνικής Επετείου, όταν και χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών και έγινε έπαρση της σημαίας στην πλατεία Δημαρχείου στο Μουζάκι.

Ακολούθησε τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου. Εκεί εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Μουζακίου κ. Βάϊος Κόκκινος.

Στη συνέχεια λαός, Αρχές, μαθητές των Σχολείων, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων μετέβησαν στο Ηρώο των Πεσόντων,στον πεζόδρομο της Βιβλιοθήκης Μουζακίου, όπου και τελέστηκεΕπιμνημόσυνη Δέηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε εμβατήρια.

Κατάθεση στεφάνων έγινε στο Ηρώο από το Δήμαρχο Δ.Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, το Βουλευτή κ. Γιώργο Κωτσό, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Γιώργο Παπακώστα ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μουζακίου κ. Αχιλλέα Καταραχιά, επικεφαλής και εκπροσώπους τοπικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων και αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών Σχολείων.

Μετά την κατάθεση στεφάνων έγινε Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίου, Λυκείων, οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου και της Φιλαρμονικής του Δήμου, κατά μήκος της κατάμεστης από κόσμο, Λεωφόρου Αντώνη Βασιλείου στο κέντρο του Μουζακίου.

Να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι – Πάρεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μερίμνησαν για την πραγματοποίηση Επετειακών εκδηλώσεων και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κλεόπα