Ειδήσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 23ο Αντάμωμα Αργιθεατών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ) το 23ο Αντάμωμα Αργιθεατών, όπως όλα αυτά τα χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. Μετά από 3 χρόνια απουσίας και παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Π.Ο.Α.Σ, κατάφερε να διοργανώσει την κορυφαία εκδήλωση των Αργιθεατών, δίνοντας το σύνθημα της επανεκκίνησης για τον πολιτισμό, την προώθηση των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Πριν από την έναρξη προηγήθηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Βλασίου από τον πατέρα Ιωάννη Οικονόμου και τον Ιερομόναχο Βαρσανούφιο Βοΐβοντα.

Φέτος, με την συνεργασία της ΑΝΚΑ Καρδίτσας, η Π.Ο.Α.Σ κατάφερε να εντάξει τις εκδηλώσεις της σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης leader (υποδράσης 19.2.4.4/CLLD-LEADER ). Με δεδομένη τη συνεργασία του Δήμου Αργιθέας, ο οποίος θέτοντας υπό την αιγίδα του το Αντάμωμα, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η προσφορά συμπατριωτών μας, του Αριστοτέλη Γραμμένου και του Ηλία Καναβού ( επιχειρηματίες από το Ανθηρό) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Π.Ο.Α.Σ για ενίσχυση, κάτι που έχουν πράξει και στο παρελθόν.

Η πρόεδρος της ΠΟΑΣ παρουσίασε το νεο ΔΣ που προέκυψε απο τις πρόσφατες αρχαιρεσίες και αυτοί είναι: Μαυραντζά Νανά -Πρόεδρος, Γώγου Βασιλική- Γ. Γραμματέας, Βίλλη Μαρία -Αντιπρόεδρος Α’, Τσιρογιάννη Έλλη- Αντιπρόεδρος Β’,  Θεοδωράκης Βασίλειος-Ειδικός Γραμματέας, Παπαρούνας Νίκος- Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Μερεντίτης Νίκος- Υπεύθυνος Εκδηλώσεων,  Σιατραβάνης Κων/νος- Υπεύθυνος Νεολαίας. Στην κεντρική της ομιλία η πρόεδρος της ΠΟΑΣ, κ.Νανά Μαυραντζά τόνισε πόσο σημαντικό είναι η πολιτεία, η κυβέρνηση, η περιφέρεια να επανεξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτιστικών σωματείων, που επλήγησαν αυτά τα χρόνια της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους Αργιθεάτες μουσικούς, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους 23 χρόνια στο Παναργιθεάτικο Αντάμωμα είναι αφιλοκερδώς, και ότι χωρίς αυτούς και τους χορευτές των αργιθεάτικων συλλόγων και τα ΔΣ αυτών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Επεσήμανε δε ότι οι μουσικοί μας είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρονιά συμβάλλουν καθοριστικά στην διάδοση και διάσωση της αργιθεάτικης μουσικής παράδοσης και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και οφείλουμε να τους στηρίζουμε, ειδικά τώρα που επλήγησαν από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, και παρόλα αυτά αφιλοκερδώς προσήλθαν στο Αντάμωμα για να τιμήσουν όλους τους παρευρισκόμενους και να τους διασκεδάσουν. Για το λόγο αυτό η προεδρος ανακοίνωσε επίσημα την διοργάνωση Πανελλήνιων Σεμιναρίων Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων στην Αργιθέα, που θα απευθύνονται σε φοιτητές της παραδοσιακής μουσικής,  με την συμμετοχή πολύ σημαντικών πανεπιστημιακών καθηγητών, με στόχο στην Αργιθέα να καταστεί επίκεντρο και τόπος μελέτης της παραδοσιακής μουσικής παράδοσης. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα σε συνεργασία με το Δήμο Αργιθέας.  Ένα τεράστιο ευχαριστώ με πολύ δυνατό χειροκρότημα έλαβαν οι αργιθεάτες καλλιτέχνες μας, που ήρθαν φέτος αφιλοκερδώς και ήταν οι : Χριστόδουλος Κωσταρέλλος, Ρούλα Τουραλιά, Δημήτρης Αυγέρηε (τραγούδι ), Θωμάς Βούζας, Παναγιώτης Καραβίδας (κλαρίνο), Λέκκος Χρήστο, Παναγιώτης Νάκος (ντέφι), Γιώργος Θεοδωρίδης (λαούτο), Γιώργος Βασιλακάκο, Σταύρος Τσιάκαλο (βιολί) και Βασίλης Βασιλακάκος (κιθάρα), οι οποίοι μας ταξίδεψαν σε άκρως παραδοσιακά αργιθεάτικα μονοπάτια και διασκέδασαν, όσους παρευρέθηκαν.

Ιδιαίτερη στιγμή στο Αντάμωμα ήταν η βράβευση 2 πολύ σημαντικών μουσικών μας, στο πρόσωπο των οποίων τιμούμε την αργιθεάτικη μουσική παράδοση και όλους αυτούς τους εμπειροτέχνες μουσικούς, που με το φυσικό τους ταλέντο συνέδραμαν στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής, δίνοντας το ξεχωριστό ηχόχρωμα της, το οποίο δεν το συναντάς πουθενά αλλού. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γιώργο Βασιλακάκο το πάτημα του βιολιού του οποίου δίδαξε νεότερους μουσικούς και αποτελεί αντικείμενο έρευνας για καθηγητές μουσικούς στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ο Αποστόλης Τζιαχρής. Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε για τον Αποστολή Τζιαχρή, κυρίως για το χαρακτηριστικό παίξιμο του κλαρίνου του με τα περίτεχνα γυρίσματά του, ο οποίος συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Δυστυχώς όμως απουσίαζε για λόγους υγείας, γεγονός που τον λύπησε βαθιά, αλλά του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και σύντομα να τον απολαύσουμε από κοντά σε επόμενη εκδήλωση μας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή τους  τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Αργιθεατών Λάρισας, Καρδίτσας, Μουζακίου, τους προέδρους αντίστοιχα αυτών Σιατραβάνη Κώστα, Βασίλη Θεοδωράκη και Παντελή Βασιλό και τα μέλη των Δ.Σ αυτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Π.Ο.Α.Σ να συμμετέχουν αντιπροσωπείες των χορευτικών τμημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Στον χώρο του Ανταμώματος, στο περίπτερο της ΠΟΑΣ πραγματοποιήθηκε μικρή έκθεση φωτογραφίας από παλαιότερα Ανταμώματα, με επιμέλεια της κ.Έλλης Τσιρογιάννη, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση της φετινής εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Υπουργός Δικαιοσύνης Τσιάρας Κων/νος, τέως υπουργός Έκτορας Νασιώκας, , Κωτσός Γιώργος βουλευτής ΝΔ, Σκόνδρα Ασημίνα βουλευτής ΝΔ, εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων πατήρ Ιωάννης Οικονόμου, καθηγούμενος Ι.Μ Σπηλιάς Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μητρόπουλος, πατήρ Βαρσανούφιος Βοϊβόντας, αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Νούσιος Κων/νος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Θανάσης Ακρίβος, Ρογκανάκη Λία, Καραγιάννης Νίκος, αντιδήμαρχος Αργιθέας Κορλού Όλγα, δημοτικός σύμβουλος Αργιθέας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Μπαμπάτσικος Ιωάννης, δημοτικός σύμβουλος Μουζακίου Πούπης Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων Λάππας Χρήστος, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας Μπακαλάκου Σωτηρία, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Νασιώκας Παναγιώτης, Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Βλασίου Γιαννακάκης Χρήστος, Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Πετρίλου Κίσσας Σωτήρης, τοπικός σύμβουλος Πετρίλου Αργυρός Δημήτρης, Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Κουμπουριανών Μανίκας Δημήτρης, μέλος κεντρικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Παπαγεωργίου Σωτήρης, Α/Υ’ Δ.Α Καρδίτσας Παπακώστας Χρήστος, εκπρόσωπος Α.Τ Μουζακίου Υ/Β’ Μαγκούτης Κων/νος, εκπρόσωπος Π.Υ Μουζακίου Μασούρας Παναγιώτης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας Στεργιόπουλος Μανώλης, πρόεδρος Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας Φασλής Χρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Αριθεατών Μουζακίου Βασιλός Παντελής, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Λεοντίτου Γρηγορίου Παναγιώτα, πρόεδρος συλλόγος Οξυωτών ν. Αγχιάλου Βασιλική Λύτρα, Διαμερισματικός σύμβουλος δήμου Λαρισαίων Νάκος Πάυλος, εκπρόσωπος ΕΚΑΒ Φιτσιλής Λάμπρος, Ιατροί Βατίδης Γιώργος, Παναγιώτου Νίκος, Αθανασοπούλου Βασιλική. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίστας Λάππας Σουρίδων,   καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των ΔΣ αργιθεάτικων συλλόγων.

Στις 22,23,24 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση Νεολαίας της ΠΟΑΣ και το music by the lake festival   και το Καλώς να ανταμωθούμε και στο 24ο Αντάμωμα Aργιθεατών!

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Σινεμά Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας