Ειδήσεις

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το έθιμο με τις Λαζαρίνες στο Δήμο Παλαμά


Με μεγάλη συμμετοχή και τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6 και 7 Απριλίου 2023 το έθιμο με τις Λαζαρίνες στο Δήμο Παλαμά.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στην Κεντρική Πλατεία Παλαμά ο Δημοτικός Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά και το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού ‘’Η ΨΗΦΙΔΑ’’ πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο με το στολισμό του καλαθιού. Μέλη και των δύο συλλόγων δίδαξαν στα μικρά παιδιά με ποιον τρόπο και θρησκευτική ευλάβεια στολίζονταν τα μικρά καλάθια σε κάθε σπίτι που συμβόλιζαν ένα μικρό επιτάφιο. Τα λουλούδια τα οποία χρησιμοποιούσαν ήταν φρέσκα μαζεύονταν με μεράκι και όρεξη από τις ανθισμένες αυλές των σπιτιών.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου αναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την Ανάσταση του Λαζάρου. Οι μικρές Λαζαρίνες με τα παραδοσιακά καλαθάκια συναντήθηκαν στις 12:30 στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου για την καθιερωμένη βράβευση των καλαθιών.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 το έθιμο πραγματοποιήθηκε στο Προάστιο. Ο Δημοτικός Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το  Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού ‘’Η ΨΗΦΙΔΑ’’ και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου Προαστίου. Οι μικρές Λαζαρίνες συναντήθηκαν στις 12:30 στην είσοδο  του πρώην Δημαρχείου Σελλάνων (Προάστιο) για την καθιερωμένη βράβευση των καλαθιών.

Και στις δύο εκδηλώσεις σε όλες τις Λαζαρίνες δόθηκε συμβολικά από ένα βιβλίο με τίτλο <<Μικρές Λαζαρίνες>> από τις εκδόσεις«Φθόγγος» Η επιτροπή βράβευσε τα 5 καλύτερα στολισμένα καλάθια, όπου δόθηκε ως έπαθλο ένα επιπλέον βιβλίο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λειτουργία Κτηνιατρικών Γραφείων στις 14/04/2023
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων