Ειδήσεις

Με το βλέμμα στις 8 Γενάρη οι αγρότες


Τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους που βγήκαν στον δρόμο του αγώνα και συμμετείχαν στο μπλόκο και στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, χαιρετίζουν σε ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου στην Καρδίτσα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ταυτόχρονα τους καλούν να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους με μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, την οποία οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ξεπερνώντας ψεύτικα διλήμματα, τη μοιρολατρία, και κόντρα στη λογική της αναμονής ή ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα οξυμένα προβλήματα, βγήκαμε στον δρόμο για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε στο 100% για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, δεν μας πληρώνουν στην ώρα μας με διάφορες δικαιολογίες, μας οδηγούν στη φτώχεια, μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή».

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου στην Καρδίτσα με το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ και τους Α.Σ., χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους που βγήκαν στον δρόμο του αγώνα και συμμετείχαν στο μπλόκο και στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ξεπέρασαν ψεύτικα διλήμματα, τη μοιρολατρία και πήραν την υπόθεση διεκδίκησης στα χέρια τους, κόντρα στην λογική της αναμονής, πως κάποιος άλλος θα μας λύσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουμε.

Βγήκαμε στον δρόμο για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε στο 100% για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, δεν μας πληρώνουν στην ώρα μας με διάφορες δικαιολογίες, μας οδηγούν στη φτώχεια, μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή.

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες φορείς και σωματεία, τον λαό του νομού μας, που στήριξε πολύπλευρα τον αγώνα μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματά μας. Μας έδωσαν δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, συμμετέχοντας στις δράσεις και με τις επισκέψεις στο μπλόκο.

Ο αγώνας μας και τα αιτήματα που έχουμε αφορούν όλο το λαό. Η ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, κλπ, που ζητάμε να μειωθούνε, δεν είναι μόνο για τα χωράφια μας, αλλά και για τα σπίτια και τα μαγαζιά. Επίσης, όταν ζητάμε επιδότηση των αγροεφοδίων (στο λίπασμα, τις ζωοτροφές, κλπ), είναι για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, που αυτό μπορεί να εξασφαλίσει και τρόφιμα πιο φτηνά για τον λαό.

Η κυβέρνηση, γι’ άλλη μια φορά, κράτησε εχθρική στάση απέναντι μας, όπως εκφράστηκε και με τον αστυνομικό αυταρχισμό στον χώρο του μπλόκου, αφού μας εμπόδισε να ανέβουμε στην Ε65 και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Τέτοια αρνητική στάση κράτησαν τα πανελλαδικά ΜΜΕ που συνειδητά αποσιώπησαν για ακόμα μια φορά κινητοποιήσεις μας, προκειμένου να αποκρύψουν τα δίκαια αιτήματά μας, στηρίζοντας και έτσι την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι δημοσιονομικές συνθήκες π.χ., φτάνουν για να δίνουν μέσο προϋπολογισμού (που εμείς πληρώνουμε), εκατοντάδες εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και σε εμάς μόνο 68 εκατ. ευρώ για μια φορά μόνο, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε κόψει από το 2016.

Το πετρέλαιο ξεπέρασε πολλές φορές τα 2 ευρώ στην καλλιεργητική περίοδο.

Το αγροτικό ρεύμα από 0.07 λεπτά/kwh τριπλασιάστηκε, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κλπ, διπλασιάστηκαν.

Επίσης οι βαμβακοπαραγωγοί γνωρίζουν πολλή καλά πως με τιμή 65-70 λεπτά ανά κιλό δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που υπάρχει τώρα, συνεπώς δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν.

Ενώ και η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις και εφαρμόζεται στη γενικότερη κατεύθυνση συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Γι’ αυτό ζητάμε : αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα αγροεφόδια, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα επιβίωσης, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση πληρωμή των χρωστούμενων, για 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής και άρδευσης, κλπ, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Συνάδελφοι, όπως αποφασίσαμε επιστρέψαμε στα χωριά μας μετά το μπλόκο, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος όπως επισημάναμε θα συνεχιστεί με μορφές που εμείς συλλογικά θα αποφασίσουμε, μέσα από τις συνελεύσεις στα χωριά και στις 8 Γενάρη θα πάρουμε μαζικά μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΕΜ, στη Νίκαια της Λάρισας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

Θα είναι αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και της ΠΕΜ, με την μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων, με την κοινή δράση, ενιαία και σε πανελλαδικό επίπεδο με τους εργαζόμενους και τους άλλους φορείς, θα φέρει αποτελέσματα, όπως υπήρχαν ως τώρα και από τους προηγούμενους αγώνες».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Τετάρτη 28/12
Επόμενο άρθρο Πανηγύρισε το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίου Στεφάνου Μαυρομματίου