Ειδήσεις

Mε τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ συναντήθηκε η Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά


Η νεοεκλεγείσα διοίκηση  της ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά επισκέφτηκε το διοικητή της 5ης υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας τον κ. Σερέτη για το σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων  «ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας υγείας» στους 11 Τσιγγάνικους οικισμούς που εδρεύουν στα διοικητικά όρια της περιφέρειας Θεσσαλίας.

  1. ΣΟΦΑΔΕΣ ΠΑΛΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ
  2. ΜΑΥΡΙΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  3. ΚΗΠΑΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  4. ΤΥΡΝΑΒΟΣ
  5. ΦΑΡΣΑΛΑ
  6. ΒΟΛΟΣ – ΑΛΙΒΕΡΙ
  7. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
  8. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
  9. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΛΟΥ
  10. ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  11. ΝΕΑ ΖΩΗ ΣΟΦΑΔΩΝ

Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι δύο πλευρές θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για ένα περιφερειακό σχέδιο προαγωγής υγείας για τις ειδικές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Τσιγγάνικου πληθυσμού. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η πρόληψη της υγείας στις Κοινότητες Ρομά των 4 νόμων της Θεσσαλίας. Η Τσιγγάνικη ομοσπονδία επεξεργάζεται πρόταση,  η οποία θα κατατεθεί άμεσα, στη διοίκηση της 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για την πρόσληψη και στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού διαμεσολαβητών Ρομά στα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Θεσσαλίας «ως εφαρμογή πολιτικού προγράμματος ενδυνάμωσης νέων Ρομά στο κομμάτι της υγείας». Το πρόγραμμα αυτό έχει  σκοπό την ενίσχυση  διαχείρισης   των έκτακτων περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς ορισμένων μελών της κοινότητας, απέναντι στο ιατρικό προσωπικό, τη διοίκηση  και τα στελέχη υγείας,  διότι προέκυψε  η ανάγκη ύστερα από  τα περιστατικά βίας που καταγράφηκαν  στο κέντρο υγείας Σοφάδων, στο Γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας  καθώς και επίσης σε άλλες νοσοκομειακές δομές  της Θεσσαλίας. Είναι αναγκαία συνθήκη η συνεργασία των δομών υγείας  με την κοινότητα Ρομά και την στελέχωση τους από έμπειρους διαμεσολαβητές Ρομά. Η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο  την διαμεσολάβησηγια την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας ανάμεσα στους Ρομά και μη Ρομά και την ουσιαστική συνεργασία  των διαμεσολαβητών με το προσωπικό υγείας των νοσοκομείων της περιφέρειας μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος γιορτάζει
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Οι κομμουνιστές αντιπαλεύουν την προσπάθεια κυβέρνησης και αστικών κομμάτων, να συγκαλύψουν τους υπεύθυνους των υποκλοπών