Ειδήσεις

Με υδατικό έλλειμμα ξεκινά η αρδευτική περίοδος


Με τη συμμετοχή των δημάρχων Σοφάδων και Παλαμά κ.κ. Θάνου Σκάρλου και Γιώργου Σακελλαρίου αντίστοιχα συνεδρίασε την Τετάρτη το άτυπο Συντονιστικό Όργανο για την άρδευση με θέμα τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στα καταληκτικά σημεία των δήμων Σοφάδων και Παλαμά.

Προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν αποφασίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω παρεμβάσεις :

Για το μεν Δήμο Σοφάδων, η διακοπή του αρδευτικού νερού από την Παρασκευή 16/7/2021 και ώρα 07.00 π.μ έως το Σάββατο 17/7/2021 και ώρα 07.00 π.μ. Συγκεκριμένα διακόπτεται η παροχή αρδευτικού νερού στο κλειστό δίκτυο του Σμοκόβου, σε όλα τα αντλιοστάσια ( εκτός αυτών που εκτρέπουν το αρδευτικό νερό στον ποταμό Σοφαδίτη και στα καταληκτικά σημεία) και σταματά η άρδευση για όλους τους αρδευτές.

Για το  δε Δήμο Παλαμά ,η διακοπή άρδευσης από την Παρασκευή 16/7/2021 και ώρα 07.00 π.μ έως την Κυριακή 18/7/2021 και ώρα 07.00 π.μ  σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από το ύψος της Γέφυρας Καλυβακίων έως και τους Αγίους Πάντες ( Ε.Ο Παλαμά – Βλοχού) και  στα αγροκτήματα  Αστρίτσας και Ιτέας, που αρδεύονται από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Σε δηλώσεις του για τις παρεμβάσεις αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος τόνισε: ‘’ Αποφασίσαμε από κοινού με τους Δημάρχους των περιοχών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα στην άρδευση , λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης αρδευτικού νερού,  την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ,  παρά το γεγονός ότι από την 7η Ιουλίου οι ποσότητες νερού που εκταμιεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα είναι της τάξης του 1.700.000 κ.μ -1.900.000 κ.μ. ημερησίως. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και ως Π.Ε Καρδίτσας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλιστεί για όλους. Είχαμε ήδη ενημερώσει στην αρχή της αρδευτικής περιόδου ότι αυτή ξεκινά με υδατικό έλλειμμα και ότι στόχος μας είναι η επαρκής άρδευση, αλλά και η διαφύλαξη των οικολογικών ορίων των ταμιευτήρων. Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού διαχείρισης του αρδευτικού νερού είναι και τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, έως το τέλος της αρδευτικής περιόδου. Να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι το νερό δεν είναι αγαθό ανεξάντλητο και χρειάζεται από όλους όσους εμπλέκονται στη διαχείρισή του, σύνεση, συνέργεια και συνεργασία’’.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Επόμενο άρθρο Γνωρίστε το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας