Ειδήσεις

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας αστικής πυρκαγιάς σε επιχείρηση στο Μουζάκι από τις Π.Υ. Ν. Καρδίτσας


Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη «άσκηση ετοιμότητας αστικής πυρκαγιάς» που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή 7/4/2023) το πρωί στην επιχείρηση επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής επίπλων «ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ» Αφοί Γκαραβέλα, λίγο έξω από το Μουζάκι. Έλαβαν μέρος οχήματα και άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία  Μουζακίου, η οποία ήτανυπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης, την Π.Υ. Καρδίτσας, την Π.Υ. Παλαμά, καιτηνΠ.Υ. Σοφάδων,ως δυνάμεις συνδρομής – ενίσχυσης. Ως εμπλεκόμενοι φορείς ενήργησαν αστυνομικοί με όχημα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το πλήρωμα του και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ με ειδικό ημιφορτηγάκι.

Τις κινήσεις και παρεμβάσεις των πυροσβεστών συντόνιζαν ο Διοικητής των Π.Υ. Ν. Καρδίτσας κ. Στέλιος Φούκας με το Διοικητή της Π.Υ. Μουζακίου κ. Χρήστο Μπάρκα.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Φούντας και κ. Νίκος Ζαρνακούπης, η Διοικήτρια της Αστυνομικής Υπηρεσίας Μουζακίου κ. Κωνσταντίνα Παλάντζα, εκπρόσωποι και εργαζόμενοι της επιχείρησης και υπηρεσιακά στελέχη.

Όπως επισήμανε ο κ. Φούκας στους παριστάμενους, γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ετοιμότητας, συντονισμού και αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου, αλλά και γενικότερα των δυνάμεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας, σε κατασβέσεις αστικών πυρκαγιών σε χώρους υψηλού πυροθερμικού φορτίου καθώς και σε απεγκλωβισμό ατόμων μέσα από αυτούς. Παράλληλα, οι εν λόγω ασκήσεις επιδιώκουν την εξάσκηση του προσωπικού στην εφαρμογή του Υπηρεσιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης μεγάλων αστικών πυρκαγιών, ο έλεγχος της ετοιμότητάς του, η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού με τους συναρμόδιους φορείς, η ορθολογική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, ο εντοπισμός λαθών – αδυναμιών και παραλείψεων στο σχεδιασμό, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής:

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου ειδοποιείται τηλεφωνικά για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε επιχείρηση επεξεργασίας ξύλου – κατασκευής επίπλων καθώς και για εγκλωβισμό υπαλλήλου εντός αυτής.Άμεσα αναχωρεί η Α΄ Εξόδος της Υπηρεσίας. Με την άφιξη των Πυρ/κών δυνάμεων στον τόπο του συμβάντος, διαπιστώνεται η ύπαρξη πυρκαγιάς στον ημιυπόγειο χώρο της επιχείρησης ο οποίος λειτουργεί ως χώρος επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής επίπλων. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη εγκλωβισμένου υπαλλήλου στον ίδιο χώρο. Ομάδα Πυροσβεστών, αναπτύσσει χαμηλή εγκατάσταση ύδατος για την προσβολή της πυρκαγιάς, ενώ ταυτόχρονα οργανώνεται ομάδα έρευνας και διάσωσης του εγκλωβισμένου  υπαλλήλου. Ενημερώνεται η ιεραρχία και αιτείται η συνδρομή συνεργείου της ΔΕΔΔΗΕ για την διακοπή της ηλεκτροδότησης στην επιχείρηση. Η πυρκαγιά μαίνεται στο χώρο των μηχανημάτων λόγω των εύφλεκτων πρώτων υλών της επιχείρησης με αποτέλεσμα η συνδρομή Πυροσβεστικών δυνάμεων  από τις υπόλοιπες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας, να θεωρείται επιβεβλημένη. Στο σημείο  καταφθάνει περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Μουζακίου – Καρδίτσας. Το υψηλό πυροθερμικό φορτίο και οι πυκνοί καπνοί εντός του χώρου δυσχεραίνουν τον εντοπισμό του αγνοούμενου υπαλλήλου. Ωστόσο, με τη χρήση θερμικής κάμερας, ο υπάλληλος εντοπίζεται τραυματισμένος  λόγω καταπλάκωσής του από τα υλικά επεξεργασίας της επιχείρησης. Η κατάσβεση ενισχύεται από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν αφιχθεί, ενώ η ομάδα διάσωσης μεταφέρει με φορείο τον τραυματισμένο υπάλληλο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Η κατάσβεση ολοκληρώνεται επιτυχώς, καθώς αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς στον εκθεσιακό χώρο επίπλων που λειτουργεί στο ισόγειο της επιχείρησης. Ακολουθεί σταδιακή αποδέσμευση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και παραμονή του απολύτως απαραίτητου Πυροσβεστικού προσωπικού για επαγρύπνηση. Στον τόπο του Συμβάντος καταφθάνει το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Μουζακίου για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στους επικεφαλής, στα στελέχη τους και σε όλους τους εμπλεκόμενους για την άκρως επιτυχημένη άσκηση. Όπως είπε, αισθάνεται υπερήφανος και ιδιαίτερα ασφαλής ως δημότης στο Δήμο Μουζακίου, αφού η τοπική Π.Υ. βρίσκεται πάντα σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Προέτρεψε δε τους συνδημότες του να αισθάνονται κι’ αυτοί απόλυτα ασφαλείς στον τόπο τους, καθώς οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ο Δήμος Μουζακίου, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο και όλοι οι τοπικοί φορείς είναι πανέτοιμοι να συνεργαστούν για την  προστασία τους.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκτά μόνιμη στέγη το Αρχαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Η ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις