Ειδήσεις

Μεγάλη Δευτέρα (ακολουθία του Νυμφίου)


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο εσπέρας της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ανέφερε ότι όταν ο Κύριος επισκέφτηκε για τελευταία φορά το ναό του Σολομώντος, ήρθε σε αντιπαράθεση με τους Γραμματείς, τους Φαρισαίους, τους Σαδδουκαίους, τους Ηρωδιανούς και τους Αρχιερείς, που αμφισβητούσαν τη μεσσιανικότητά Του, δηλαδή την ενσάρκωση του Θεού Λόγου και την παρουσία Του ανάμεσά τους.

Αυτές οι ομάδες του ισραηλιτικού λαού, που ερμήνευαν το Νόμο του Θεού κατά το συμφέρον τους και ενεργούσαν με υλιστικό φρόνημα, είχαν δημιουργήσει μια αρνητική κατάσταση, η οποία όχι μόνο κρατούσε τον λαό σε χαμηλό κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά τον είχε απομακρύνει από τον Θεό και από την αλήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο ποδηγετούσαν τον ισραηλιτικό λαό, τον έκανε ευμετάβολο, ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπεται σε όχλο. Ο Χριστός ήρθε να ανατρέψει αυτή την αρνητική κατάσταση, γι’ αυτό στο ναό του Σολομώντος, ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους και με την αυθεντία Του τους κατατρόπωσε, δίνοντας το έναυσμα στον λαό, να καταλάβει το ποιόν των ηγετών του και να γνωρίσει την αλήθεια.

Κατά την τελευταία Του διδασκαλία, ο Χριστός ανέφερε τρεις παραβολές, για να διδάξει στον λαό μεγάλες αλήθειες.

Με την παραβολή των δέκα παρθένων, ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους σε πνευματική εγρήγορση.

Με την παραβολή των ταλάντων, αναφέρεται στις θεόσδοτες δωρεές και στα χαρίσματα, που ο Θεός δίνει σε όλους τους ανθρώπους και τους καλεί να εργάζονται με φιλοπονία και φιλοτιμία, ώστε να τα αυξάνουν και να τα προσφέρουν στον Θεό και στους άλλους ανθρώπους.

Με την τρίτη παραβολή, ο Χριστός διδάσκει τον τρόπο, που κάθε άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται στους άλλους ανθρώπους, βλέποντας στο πρόσωπό τους τον Θεό και να τους θεωρεί τον παράδεισό του, αφού τότε αποδεσμεύει την καρδιά του από τα δεσμά της φιλαυτίας και συνδέεται ουσιαστικά με τον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι αυτές οι παραβολές του Χριστού, πρέπει να μας καθοδηγούν στην πνευματική μας ζωή, ώστε με μετάνοια, με εγρήγορση, με πνευματική εργασία και με αληθινή αγάπη προς τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους, να μπορέσουμε να κερδίσουμε την βασιλεία του Θεού.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα παιδιά της Καρδίτσας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ρομποτικής βράβευσε ο Δήμαρχος Β. Τσιάκος
Επόμενο άρθρο Στα περσινά επίπεδα η τιμή του οβελία