Ειδήσεις

Μεγάλο Σάββατο (Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου)


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο Κύριος από άπειρη αγαθότητα και αγάπη για τον άνθρωπο, προσέλαβε την παθητή και θνητή ανθρώπινη φύση και με τον εκούσιο σταυρικό Του θάνατο και την θεόσωμη ταφή Του, κατέβηκε στον Άδη, ο οποίος δεν είναι τόπος, αλλά τρόπος ύπαρξης των νεκρών.

Όπως καταγράφει ο άγιος Επιφάνιος επίσκοπος Κύπρου, ο Χριστός κατέβηκε στον Άδη ως Παντοκράτωρ, που κατέστησε ανίσχυρο τον διάβολο και κατέλυσε τον Άδη, παίρνοντας ως λάφυρα τις ψυχές των νεκρών.

Όμως παρά την κατάλυση του Άδη ,εξακολουθεί να υφίσταται η κόλαση, όχι ως τιμωρία του Θεού, αφού είναι Θεός ελέους και φιλανθρωπίας, αλλά ως απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και έλλειψη της παρουσίας Του.

Ο βιολογικός θάνατος δημιουργεί τις προϋποθέσεις ,για να μεταβούμε εκ του θανάτου εις την ζωήν, όταν είμαστε άνθρωποι της Ζωής ,που είναι ο Χριστός ή για να γίνουμε οικήτορες της κολάσεως.

Ο Κύριος είπε, ότι για όσους άκουσαν το κήρυγμά Του και πίστεψαν σ’ Αυτόν, η ανάστασή τους θα είναι ανάσταση ζωής ,ενώ για όσους δεν Τον πίστεψαν και δεν αγωνίστηκαν πνευματικά, θα είναι ανάσταση κρίσεως.

Στην τελευταία διδασκαλία Του στο ναό του Σολομώντος, αναφέρθηκε στην τελική κρίση και έθεσε ως μέτρο και κριτήριο, την αγάπη του ανθρώπου προς τους άλλους ανθρώπους.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ,ότι αφού ο Κύριος κατέλυσε τον Άδη και πλέον υφίσταται μόνο ο βιολογικός θάνατος του ανθρώπου και όχι ο ψυχικός και πνευματικός, εμείς αποφασίζουμε για την πορεία της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε δημοπράτηση τα νέα αρδευτικά δίκτυα
Επόμενο άρθρο Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων