Ειδήσεις

Μειωμένη κατά 25% η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καρδίτσας


Αισθητά μειωμένη διαγράφεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καρδίτσας, λίγο πριν την εορτή της Πρωτοχρονιάς.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Καρδίτσας κ. Κώστας Μπέσιος η κίνηση είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ εν μέσω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας οι περισσότεροι κάνουν τις παραγγελίες τους τηλεφωνικά.

Όσο για τις τιμές, ο κ. Μπέσιος μας επισημαίνει ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ενδεικτικά, η γαλοπούλα κοστίζει από 8,00 έως 8,50 ευρώ το κιλό, το γουρουνόπουλο από 8,50 έως 9,00, το χοιρινό από 5,50 έως 6,00 και οι μπριζόλες από 6,50 έως 7,00 ευρώ το κιλό.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αρνί η τιμή του οποίου έφθασε τα 10 ευρώ το κιλό.

Τα κρεοπωλεία της Καρδίτσας θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό και να παραδώσουν και τις τελευταίες τους παραγγελίες για το γιορτινό τραπέζι.

Επάρκεια, ποιότητα και προσιτές είναι το τρίπτυχο για το οποίο διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό και σε αυτές τις γιορτές ο Σύλλογος Κρεοπωλών Καρδίτσας.

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Προμήθεια κρέατος:

– Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από –18ºC και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.

– Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

– Στα σημεία πώλησης πρέπει να τηρούνται πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που περιέχεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας:

– Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.

– Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους –18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

– Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα) και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).

– Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

– Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

– Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων), με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής, κ.ά.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού