Ειδήσεις

Μελέτες αποκατάστασης από τον σεισμό στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Παλαμά


Η σύνταξη μελετών, που θα αναδείξουν αφενός το μέγεθος των προβλημάτων και αφετέρου το κόστος για την αποκατάστασή τους, θα είναι το πρώτο βήμα που θα γίνει για να καταστούν  εκ νέου λειτουργικά τα κτίρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά και του Δημοτικού Σχολείου Κοσκινά.

Αυτό αποφασίσθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτέμβριου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του δήμαρχου Παλαμά κ. Γιώργου Σακελλαρίου και του Διευθύνοντα Συμβούλου των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) κ. Αθανάσιου Γιάνναρη.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τσιάρα, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Σακελλαρίου, αναζητήθηκαν οι προσφορότερες και ταυτόχρονα οι ταχύτερες λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα δύο κτίρια, από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021. Με αποτέλεσμα τα παιδιά να φιλοξενούνται από τότε έως και σήμερα σε κοντέινερ.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν αναλυτικά για την υφιστάμενη κατάσταση από τον δήμαρχο Παλαμά, ο οποίος παρουσίασε και τα πορίσματα από τον έλεγχο του κλιμακίου των ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. και τις δυσκολίες που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενάμισι, σχεδόν, χρόνο τώρα.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο η σύνταξη μελετών αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως και των τευχών δημοπράτησης. Οι μελέτες θα είναι στατικής επάρκειας, γεωτεχνικές και αποκατάστασης και πέραν των άλλων θα προσδιορίσουν και το κόστος των παρεμβάσεων.

Τα παραπάνω θα γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος  και την χρηματοδότηση των μελετών θα αναλάβει η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του σκέλους των μελετών προσδιορίζεται το αργότερο το πρώτοδίμηνο του 2023 και αυτό θα δώσει και εικόνα του προϋπολογισμού του έργου που θα ακολουθήσει.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι μία πρώτη εκτίμηση για το δημοτικό σχολείο Κοσκινά, από την επιτροπή ελέγχου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  για υπερβολικά μεγάλο κόστος αποκατάστασης και συνεπώς ασύμφορο.Οπότε δεν αποκλείεται η αναζήτηση άλλης λύσης.  Αυτό όμως θα διευκρινιστεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο που είναι αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

Κυρίαρχος στόχος είναι την σχολική περίοδο 2023-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο διδακτηρίων να διδάσκονται και πάλι στις σχολικές αίθουσες των κτιρίων που στεγάζουν τα σχολεία τους και να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν τα μαθήματα στα κοντέινερ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ένα ενδιαφέρον συνέδριο για τους Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας
Επόμενο άρθρο Δύο γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλία