Ειδήσεις

Μέσω ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου


Μέσω του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καρδίτσας, με το έργο να υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο με τρία χρόνια.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «ΕΣΠΑ – Δημόσια Νοσοκομεία», το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε αυτό  θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, το πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε ξεκινήσει η υλοποίησή του: «Καταφέραμε με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών»,τόνισε ο υπουργός.

Η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στοχεύει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς το ενεργειακό κόστος αφορά και στις δημόσιες δομές ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο με τρία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους υπουργούς για την προσπάθειά τους να «τρέξει» το πρόγραμμα:

«Θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Ανάπτυξης για όλη αυτήν την προσπάθεια που έχει γίνει, τον φίλο μου τον Άδωνι Γεωργιάδη στο κομμάτι του να τρέξει αυτό το ΕΣΠΑ, για τα νοσοκομεία καθώς φυσικά και τη Μίνα η οποία ανέλαβε όλη αυτή τη διεκπεραίωση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ»,είπε ο ίδιος.

Η κα. Γκάγκα έφερε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, σχετικά με του αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που λαμβάνουν τα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας πως νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Φυσικά μας ενδιαφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί και τις όψεις και το λειτουργικό κομμάτι το ξενοδοχειακό κομμάτι των νοσοκομείων αν θέλετε να βελτιώσει, αλλά και θα μικρύνει πάρα πολύ τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που μας ενδιαφέρουν φυσικά πάρα πολύ, όχι μόνο τώρα που είναι η κρίση, αλλά γενικά μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ενεργοβόρα συστήματα.Και γενικά θέλουμε μια μεγάλη αναβάθμιση και στους θαλάμους, όπου υπάρχουν θάλαμοι. Παραδείγματος χάρη έχουμε νοσοκομεία που έχουν οκτάκλινους θαλάμους που δεν έχουν τουαλέτα μέσα», τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στο έργο σύμπραξης των δυο υπουργείων θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

 

Τα νοσοκομεία που αναβαθμίζονται μέσω του προγράμματος στη Θεσσαλία

>Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης

>Ενεργειακή Αναβάθμιση  Παραγωγή Ενέργειας από μονάδα ΣΗΘΥΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου  Αχιλλοπούλειο

>Ενεργειακή αναβάθμιση του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας  παραγωγή ενέργειας με χρήση και ΣΗΘΥΑΑΠΕ ενσωμάτωση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

>Ενεργειακή Αναβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων  Παραγωγή Ενέργειας με χρήση ΣΗΘΥΑΑΠΕ και ενσωμάτωση μέτρων Εξοικονόμησης ενέργειας

>Ενεργειακή Αναβάθμιση  Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ‘Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλειο’

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για το Σάββατο 2/4
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού