Ειδήσεις

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ζητούν οι οικοδόμοι της Καρδίτσας


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις επόμενες ημέρες θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στην χώρα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 38 βαθμούς υπό σκιά.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρέπει άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρηση τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Στο ζήτημα της προστασίας της ζωής δεν χωράνε εκπτώσεις. Δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το Υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς το επόμενο 10ημερο δε χωράει «ναι μεν αλλά».

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟCμε καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
  • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.
  • Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.
  • Σε εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, σε ξυλουργεία άμεσα πρέπει να ελεγχεί αν είναι επαρκές το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
  • Σε μεγάλους χώρους δουλειάς (π.χ. ΤΕΡΝΑ-αποκαταστάσεις Ιανού, Ε65, δρόμος Καρδίτσα-Δέλτα), με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα (γιατρός εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλο μέσο μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.α) για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Καλούμε το υπουργείο εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα και να εκδώσει υποχρεωτική εγκύκλιο για την εφαρμογή τους.

Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων.

Υπουργείο και εργοδοσία σε κάθε άλλη περίπτωση φέρουν ακέραια την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστα συμβάντα σε σχέση με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Καλούμε τα μέλη του συνδικάτου μας, αυτές τις μέρες να βρεθούν στους χώρους δουλειάς για να επιβάλλουν μαζί με τους εργαζομένους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο 97 προσλήψεις σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα