Ειδήσεις

Μιχάλης Αεράκης: Χρειαζόμαστε ένα σασμό σε επίπεδο χώρας


Με το τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη συνεχίστηκε, το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου, το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει  η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού,σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και της πορείας του καταξιωμένου και ιδιαίτερα αγαπητού ηθοποιού μέσα από τις ερωτήσεις που του έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος, μέσα από μια γλαφυρή παρουσίαση.

Αρχικά, ο Μιχάλης Αεράκης, με δεδομένο ότι και εκείνος ξεκίνησε ως ερασιτέχνης ηθοποιός, αναφέρθηκε με πολύ ζεστά λόγια στο Φεστιβάλ της Καρδίτσας και θυμήθηκε το δικό του ξεκίνημα.

«Αυτό που συμβαίνει στην πόλη σας είναι ένα πολύ σπουδαίο γεγονός, ωφέλιμο και χρήσιμο. Μια μικρή πόλη με τόσο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, Μακάρι να υπήρχε σε πολλές πόλεις ένα τέτοιο Φεστιβάλ. Η καρδιά της Καρδίτσας χτυπάει σε ολόκληρη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ο ερασιτέχνης είναι ο εραστής της Τέχνης. Είναι η ανάγκη κάποιων ανθρώπων, σε μικρές ή μεγάλες πόλεις, και παρά τις δυσκολίες, να εκφραστούν. Είναι σημαντικό για μια τοπική κοινωνία, μέσα από το διάδρομο του θεάτρου να ανοίγει ένα παράθυρο στη σκέψη. Εγώ ήμουν 25 χρόνων όταν μπήκα στην αίθουσα. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης με μπόλιασε και καλλιτεχνικά και ως ανθρώπινη υπόσταση. Μαζί και με τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, μας σφυρηλάτησε η σχέση που είχαμε με το θέατρο».

Τι τον οδήγησε, όμως να γίνει ηθοποιός; «Έγινα ηθοποιός για να κάψω τα μέσα μου. Δεν ξέρουμε πολλά για τον εαυτό μας. Το θέατρο είναι ένα συνεχές κάψιμο. Έρχονται οι συγγραφείς και δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας. Αν είμαστε πάνω σε αυτές τις ράγες της σκέψης, του ποιοι είμαστε, τότε γινόμαστε καλύτεροι. Η Τέχνη είναι μια ψυχοθεραπεία. Η Τέχνη έχει μπόλικο φως. Αρκεί να είσαι έτοιμος να το δεχτείς. Εμένα υπήρξαν κάποιοι φωτεινοί φάροι στη ζωή μου, όπως ο Νίκος Κούνδουρος. Γνώρισα όλες τις πνευματικές κολώνες αυτού του τόπου. Δυστυχώς, είμαστε ΄΄ανάπηροι΄΄. Οφείλουμε μόνοι μας να σκάψουμε για να δούμε τον πολιτισμό μας» ήταν η απάντησή του.

«Προσφάτως, μας γυρίσανε στο απολυτήριο Λυκείου. Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι η άλλη άμυνα. Δεν είναι μόνον τα στρατιωτικά. Είναι ο πολιτισμός. Πρέπει να είναι πολύ πιο προσεχτικοί όσοι αγγίζουν τα άγια των αγίων, που είναι ο πολιτισμός», υποστήριξε σε άλλο σημείο.

Όσο για τη σχέση τηλεόρασης και θεάτρου και τη δική του πορεία, απάντησε πως «Η τηλεόραση είναι το μέσο για να γίνεις πιο γνωστός. Ασχολούμαι με το θέατρο 40 χρόνια. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Η πεμπτουσία ενός ηθοποιού είναι το θέατρο».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η σειρά «Σασμός» όπου πρωταγωνιστεί και ο ρόλος του «παπά-Μιχάλη» που υποδύεται.

«Μου λένε έναν τέτοιο παπά θα θέλαμε στην ενορία μας. Ο παπάς κρατάει ισορροπίες. Πρέπει να προλάβει μια φλόγα πριν γίνει πυρκαγιά. Ο παπάς είναι αγάπη».

Αναφορικά δε με την ουσία της λέξης «σασμός», που στην κρητική διάλεκτο σημαίνει συμφιλίωση, φίλιωμα, σημείωσε με νόημα πως «Χρειαζόμαστε ένα σασμό σε επίπεδο χώρας. Αν δεν περάσουμε μέσα από το σκοτάδι, δεν θα δούμε το φως. Η αγάπη ξεκλειδώνει και απαλύνει την καρδιά του ανθρώπου».

Και ποια είναι, τέλος,  η άποψή του για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το ότι ευθύνονται οι νέοι γιατί πήγανε στα Καρναβάλια;

«Ο Αμβρόσιος δεν προσφέρει στους ανθρώπους. Αυτά δεν έχουν καμία θέση στη θρησκεία. Είναι ένας ιεράρχης προς αποφυγή για εμένα».

Την τιμητική πλακέτα απένειμε η Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ του Δήμου Καρδίτσας Όλγα Μακρή συγχαίροντας τον Μιχάλη Αεράκη τόσο για την πορεία του όσο και για τη στάση ζωής του και του ευχήθηκε να έχει πάντα υγεία και καλή συνέχεια στο έργο του.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς,, το θεατρόφιλο κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τη Θεατρική Ομάδα «ΚΛΕΨύΔΡΑ» Αθήνας που παρουσίασε το έργο «Σιγήν Ιχθύος» της Αφροδίτης Φλώρου

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Επόμενο άρθρο Σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό