Ειδήσεις

Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας


Στα πλαίσια του εθνικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας διοργανώνει από κοινού με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας». Η εκδήλωση, με τη στήριξη του πολιτιστικού φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» καθώς και το Δήμο Σοφάδων, θα πραγματοποιηθεί  στον κήπο του ξενοδοχείου «XENIA» στις 13/7/2022, 8.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και είναι ένα αφιέρωμα στους Καππαδόκες πρόσφυγες της περιοχής των Σοφάδων, με το οποίο οι Σοφαδίτες Μαγνησίας τιμούν τους συμπατριώτες τους.

Ειδικότερα στην εκδήλωση παίρνουν μέρος κάτοικοι των χωριών Ν. Ικόνιο και Καππαδοκικό, οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων που ήρθαν στον κάμπο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή από το Τσελτέκ και το Τσουκούρ της Καππαδοκίας, αντίστοιχα. Κύριες ομιλήτριες  θα είναι η φιλόλογος ερευνήτρια Έβη Αρβυθά (για το Ν. Ικόνιο) και η εκπαιδευτικός ερευνήτρια και συγγραφέας Καλλιόπη Αλιβάνογλου (για το Καππαδοκικό), ενώ μαρτυρίες θα αφηγηθούν ο Δημήτρης Τσεσματζόγλου (απόγονος πρόσφυγα από τον Τσεσμέ Μ. Ασίας), η πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, Ασημούλα Πασχαλίδου, και η αντιπρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου Γυναικών Ν. Ικονίου, Ευαγγελία Παράσχου. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, που, με παραδοσιακές φορεσιές, θα αποδώσει χορούς της Καππαδοκίας, με τη συνοδεία αντίστοιχων αυθεντικών τραγουδιών από μουσικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του πρόσφυγα 4ης γενιάς Μάριου Σαρημιχαηλίδη. Όλοι  τους εργάζονται με μεράκι και διασώζουν μέχρι σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους και χορούς της αλησμόνητης πατρίδας τους.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών, καθώς και η διοίκηση της ΕΚΠΟΛ Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων καλούν το κοινό της πόλης του Βόλου να προσέλθει και να απολαύσει μια βραδιά πηγαίου προσφυγικού πολιτισμού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκαλυπτήρια προτομής του επί τιμή Συνταγματάρχη στον Άγιο Ακάκιο
Επόμενο άρθρο Μαρία Μπίλλη: Υπόλογη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την νέα Κερκόπορτα του Ελληνισμού