Ειδήσεις

Μήνυμα της Αν. Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας Β.Ζιάκα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


Στα σχολεία μας υλοποιούνται δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου με αφορμή την  πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού όπως έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου, για να ευαισθητοποιηθούν  οι μαθητές μας σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Η βία στα σχολεία και ο ενδοσχολικός εκφοβισμός (school bullying), δηλαδή η εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία, η επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου και μέσω διαδικτύου (cyberbulling), που  ξεκινά από πολλές και διάφορες αιτίες και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και ένταση προκαλεί έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, φοβίες τραυματίζει σοβαρά την ψυχή του παιδιού.

Στόχο της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί η πρόληψη και η  καταπολέμηση του φαινομένου του εκφοβισμού  για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με σεβασμό στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα με εκτίμηση στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Χρειάζεται όλοι μας στο σχολικό περιβάλλον να συνεργαστούμε, ώστε να υψώσουμε τοίχος σε κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά που τραυματίζει την παιδική ψυχή,  ώστε η μαθητική ζωή να είναι μόνο ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και δημιουργίας, μέσα από σχέσεις κατανόησης, φιλίας και αλληλοϋποστήριξης.

Στα σχολεία μας,  από φέτος υλοποιούνται δράσεις, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με την ένταξη θεματικών ενοτήτων  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Επίσης,  δημιουργείται  υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον με τη  θέσπιση του συμβούλου Σχολικής Ζωής και ο διορισμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, θέτοντας τη βάση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Είναι υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις φωνές μας για να δώσουμε το θάρρος και τη δύναμη σε όσα παιδιά έχουν υποστεί εκφοβισμό, να μιλήσουν, να αντιδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Στο ταξίδι της εκπαίδευσης, δεν έχει χώρο ο εκφοβισμός.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Πίνδου και διαχείριση των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στη μάχη του αποχιονισμού του οδικού δικτύου η Περιφέρεια