Ειδήσεις

Μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλικής Ζιάκα για την εθνική επέτειο


Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, 28η Οκτωβρίου. Ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους τους προγόνους μας που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους  για την ελευθερία μας. Υπερασπίστηκαν, για άλλη μια φορά στη μακραίωνη πορεία της πατρίδας μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα ιδεώδη και τις αξίες μας.

Hμέρα μνήμης και τιμής στο «ΟΧΙ» που σηματοδότησε την απαρχή  της εποποιίας του 1940, όταν οι υπολειπόμενοι σε αριθμητική δύναμη Έλληνες, απέκρουσαν με σθένος, ηρωισμό και αυτοθυσία ανείπωτη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, στην παγωμένη Πίνδο την ιταλική επίθεση.  Χάρη στην ομόνοια, την ομοψυχία και την γενναιότητά τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και ανέκοψαν σχέδια ισχυρών κερδίζοντας την αναγνώριση μεγάλων δυνάμεων και κάνοντάς τους να παραδεχτούν πως «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Αυτό το «ΟΧΙ» γιορτάζουμε, λοιπόν, την άρνηση στην παραχώρηση έστω και μιας σπιθαμής των χωμάτων που ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, την άρνηση στην καταστρατήγηση της λογικής και κάθε έννοιας δικαίου, την άρνηση στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μια άρνηση με θετικό πρόσημο στην Ιστορία μας, καθώς το «ΟΧΙ» στον φασισμό και το ναζισμό αποτελεί κατάφαση στην Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ανθρωπιά, την Αξιοπρέπεια, αξίες διαχρονικές και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ωστόσο η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, δεν  αποτελεί μόνο μέρα εορτασμού και ιστορικής μνήμης, αλλά και γόνιμο έναυσμα περισυλλογής και προβληματισμού, για το πως πορευόμαστε  απέναντι στις νέες προκλήσεις που συνθέτουν το περιβάλλον μας.

.Χρέος μας η μνήμη και η τιμή και όφελος ο παραδειγματισμός όλων μας, με την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά, εσείς αγαπητά μας παιδιά, θα δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο απ΄ότι η προηγούμενη.

Μέσα απ΄το αγαθό της  Παιδείας, διδάσκοντάς σας την ιστορία, εμείς οι εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση να σας μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και της ειρήνης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τίμησε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου