Ειδήσεις

Μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεου


 Αγαπητά μου παιδιά, μαθήτριες και μαθητές, αξιότιμοι κύριοι εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί  γονείς, Βρίσκεστε ξανά στο ξεκίνημα μίας νέας σχολικής χρονιάς. Το σχολείο σας υποδέχεται ξανά, για να του δώσετε ζωή με το γέλιο και τα όνειρά σας.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα και μετά την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού, θα ήθελα παιδιά μου, να επικοινωνήσω μαζί σας. Δεν είναι δυνατόν να επισκεφθώ σήμερα όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής περιφερείας. Γι΄ αυτό με αυτό το σύντομο χαιρετισμό μου, σας απευθύνω εγκάρδιες πατρικές ευχές σ΄ όλους σας και στον καθένα προσωπικά. Να έχετε υγεία εσείς και οι γονείς σας, οι ακούραστοι και ευγενείς δάσκαλοι και καθηγητές σας· έτσι ώστε να μπορέσετε και εφέτος να πραγματώσετε το αγαθόν της Παιδείας.

Οι καλοί σας εκπαιδευτικοί που θα σας έχουν όλη την χρονιά μέσα στην καρδιά και στην τάξη τους, είναι οι σημερινοί ήρωες της αγάπης και της γνώσης. Είναι αυτοί, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να γίνετε όμορφοι άνθρωποι στην κοινωνία, στις αυριανές εργασίες σας και στην μελλοντική οικογένειά σας!

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το σχολείο μαζί με την οικογένεια είναι οι κυριότεροι χώροι αγωγής. Στις μέρες μας όμως έχουν αναπτυχθεί και άλλοι πα-ράγοντες αγωγής, με μεγάλη δύναμη επιβολής. Οι παράγοντες αυτοί παρέχουν γνώσεις και εμπειρίες, αλλά δυστυχώς πολλές φορές διαστρεβλώνουν την προ-σωπικότητα του νέου. Του δημιουργούν ψευδαισθήσεις, μία εικονική πραγματι-κότητα και τον συντονίζουν σε τρόπους ζωής που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην φύση του. Οι σημαντικότεροι απ΄ αυτούς τους παράγοντες είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση. Αναμφισβήτητα μαγνητίζουν και καθηλώνουν τον νέο και έτσι αυτά τα μέσα γίνονται ένας πολυμήχανος κατ’ οίκον θα λέγαμε δάσκαλος, χωρίς σχολικές διακοπές και αργίες. Το σχολείο, η οικογένεια και η Εκκλησία οφείλουν με επιτυχία, να εργασθούν στο πεδίο της αγωγής των νέων μας. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να σας τονίσω ότι η παιδεία και η μόρφωσή σας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζεται· απλά και μόνο στην συλλογή πληροφοριών ή στην συσσώρευση ξηρών γνώσεων. Η μόρφωση και η αγωγή μεταδίδονται πρωτίστως, μέσα από την προσωπική επικοινωνία και σχέση του διδάσκοντος και του διδασκόμενου. Είναι θα λέγαμε, μετάδοση πείρας και έχει χαρακτήρα προσωπικό. Τα τεχνικά μέσα και οι μέθοδοι, κάνουν απλώς πιο αποδοτική αυτή την σχέση.

Σας καλώ λοιπόν αγαπητά μου παιδιά, να απολαύσετε την όμορφη αυτή σχέση διδάσκοντος και διδασκομένου. Διαβάστε, γράψετε, κάντε εργασίες, παίξ-τε, αλλὰ κυρίως επικοινωνήστε, ανοίξτε την καρδιά σας. Μην φοβηθείτε! Είναι μοναδικά τα εκπαιδευτικά χρόνια, σε όλη σας την ζωή.

Ως Πνευματικός σας Πατέρας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα βρίσκο-μαι πάντα στο πλευρό σας, προσευχόμενος για την πρόοδό σας. Καμαρώνοντάς σας στις επιτυχίες, στηρίζοντάς σας στις δυσκολίες και βοηθώντας σας να επα-νορθώσετε τις όποιες αποτυχίες.

Τέλος, εύχομαι εγκαρδίως σε όλους σας ο Πανάγαθος Θεός – η Πηγή της Σοφίας και της Γνώσεως-  να σας χαρίζει υγεία, θέληση ακατάβλητη και θείο φωτισμό, έτσι ώστε να προκόπτετε «σοφία και ηλικία και χάριτι παρά Θεώ και ανθρώποις».

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο H Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ προς τους γονείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς