Ειδήσεις

Μητσοτάκης για Ιανό: Όλοι κινήθηκαν με ταχύτητα για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας


Σε σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό στην Καρδίτσα συμμετείχε, το μεσημέρι του Σαββάτου 30/1, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη έγινε στη 1:30 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με πολύ «κλειστή» λίστα συμμετεχόντων λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid και με συντονιστή τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.

«Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται. Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία του Ιανού αποφασίσαμε ότι πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά. Ότι ήταν αδύνατο να κινηθούμε με τους συνηθισμένους ρυθμούς της Ελληνικής διοίκησης και αποδείξαμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι στις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, ένα πράγμα δεν ακούσαμε και αυτό είναι: «που είναι το κράτος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη σύσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Ο Ρωμαίος Θεός Ιανός όπως γνωρίζετε είχε δύο πρόσωπα. Πριν από τέσσερις μήνες μας έδειξε το άσχημο, το σκληρό του πρόσωπο και δεν θα ξεχάσω όταν επισκέφθηκα την περιοχή τρεις μέρες μετά την πρωτοφανή θεομηνία, τις εικόνες που αντίκρισα. Αλλά κυρίως τη θλίψη, την απαισιοδοξία, το άγχος, την ανασφάλεια την οποία εισέπραξα από τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Ιανός μας δείχνει το καλύτερο πρόσωπό του. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εισπράξω, ότι η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας».

Τρεις αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις αναπτυξιακές παρεμβάσεις:

-Στη σημασία του Ε65 για την ευρύτερη περιοχή

-Στη  βιώσιμη Γεωργία, με πράσινο αποτύπωμα: «Πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό, πρέπει να έχουμε συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διαδικασία άντλησης αλλά και αξιοποίησης του νερού, έτσι θα μειώσουμε συνολικά το αποτύπωμα και έτσι θα έχει και τελικό όφελος ο αγρότης, γιατί θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Στο μεγάλο ενδιαφέρον «που δείχνουμε συνολικά ως κυβέρνηση για την ορεινή Ελλάδα. Και η προσέγγιση, ότι ο Τουρισμός μας δεν είναι μόνο τουρισμός που αφορά τα νησιά μας, τη θάλασσα μας, το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να είναι τουρισμός 365 μέρες το χρόνο για να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ομορφιές του ορεινού μας πλούτου και να συνδέουμε το τουριστικό μας προϊόν με ποιοτική αγροτική παραγωγή, με την έννοια της ελληνικής κουζίνας, με την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό αποτελεί για μένα μία πρώτη προτεραιότητα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τοποθετήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέπτυξε τον συνολικό σχεδιασμό που ακολούθησε η κυβέρνηση για την στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκε η κρατική μηχανή για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Μετά από καταστροφές 100 φορές μικρότερες σε ένταση από τον Ιανό μέναμε στις ανακοινώσεις από την πλευρά προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έμεινε στις εξαγγελίες. Μέσα σε τέσσερις μήνες δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν τέτοια αποκατάσταση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Επιτελέσθηκε ένα μικρό θαύμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Καρδιτσιωτών», είπε στη δική του παρέμβαση ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας και αντέδρασε αμέσως», ανέφερε ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης  Στάθης.

Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά μετά από ένα τόσο μεγάλο συμβάν τα αντανακλαστικά μιας κυβέρνησης ήταν τόσο γρήγορα».

Ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς ζητώντας να ισχύσει και για τους ορεινούς δήμους ότι ισχύει για τα νησιά με την αποστολή κινητών μονάδων.

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Τουρισμού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την παρέμβασή του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι από τις ελάχιστες φορές που στη δημόσια διοίκηση συνεργάστηκαν αρμονικά τόσες πολλές διοικητικές δομές», θυμίζοντας ότι τα έργα για τις καταστροφές του 2018, στην Αθήνα, άρχισαν το 2020. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε πως έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι για τη στήριξη των ορεινών δήμων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπενθύμισε ότι δεν ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Ο εκπρόσωπος των Αγροτών και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, Σάκης Μαρκινός, τόνισε ότι «αυτό που έχει συμβεί εδώ, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Περιμέναμε συνήθως ένα και ενάμιση χρόνο να πάρουμε αποζημιώσεις», ανέφερε θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της άρδευσης για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Ζυγογιάννης, σημείωσε ότι: «είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, που Πρωθυπουργός ήσασταν εσείς».

Πέραν των προαναφερομένων, το παρών έδωσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και οι Βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κοντά στους επαγγελματίες της Καρδίτσας ο Πρωθυπουργός
Επόμενο άρθρο Έκκληση Μητσοτάκη από την Καρδίτσα για τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας