Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Στο 10% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς 3 νέα κόμματα στη Βουλή


Η παρούσα είναι η πρώτη έρευνά μου, μετά τις πλήρως επαληθευμένες δημοσκοπήσεις μου για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές 2019, για την εκλογή Προέδρου της ΝΔ το 2016, καθώς και για τις εθνικές εκλογές 2015.

Η έρευνα είναι μη κερδοσκοπική, τα έξοδά της για την PollsforPagesκαι το Facebook πληρώθηκαν αποκλειστικά από εμένα, απευθύνθηκε στους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα ηλικίας 18 ετών και άνωκαι το ερωτηματολόγιο της έρευνας φαίνεται παρακάτω:

 

Ταυτότητα της Έρευνας

Τύπος και Μέθοδος: Συλλογή απαντήσεων μέσω ερωτηματολογίου στο Facebook

Γεωγραφική Κάλυψη:Ελλάδα

Πληθυσμός:Πολίτες άνω των 18 ετών

Μέγεθος Δείγματος:3.632 άτομα

Χρονικό διάστημα:24-28Μαΐου 2021

Μέθοδος Δειγματοληψίας:Τυχαία δειγματοληψία

Στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο στατιστικό σφάλμα ±1,8% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%

 

Αποτελέσματα έρευνας

Μετά τη συλλογή των πρωτογενών δεδομένων, εφαρμόσθηκε η τεχνική της στάθμισης των δεδομένων, συγκρίνοντας τα επίσημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2019 και τις απαντήσεις στη 2η ερώτηση της έρευνας, που αφορούσε ποιο κόμμα ψήφισαν οι συμμετέχοντες στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019 (pastvote).

Τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου με όλες τις απαντήσεις, κατόπιν των 3.632 απαντήσεων στην ερώτηση «Εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», φαίνονται στο παρακάτω γράφημα:

 

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων είναι:

  • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα εξασφάλιζε ποσοστό 36,7%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Οι απώλειες της ΝΔ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι 3,2%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,6% παρουσιάζει απώλειες 4,9% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.
  • Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 8,6%, το ΚΚΕ 5,4%, η Ελληνικη λυση 4,1%, ενώ το ΜΕΡΑ25 με 2,4% κινείται οριακάστο να μείνει εκτός Βουλής.
  • Από τα υπόλοιπα κόμματα εκτός Βουλής,σε οριακά ποσοστά που τους επιτρέπουν την είσοδο στη Βουλή σύμφωνα με το στατιστικό σφάλμα, κινούνται οι Ελληνες για την Πατριδα του Ηλία Κασιδιάρη (3,7%), η Δημιουργια των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη (3,6%) και το Κινημα ελευθερων ανθρωπων του Γιώργου Τράγκα (3,5%).
  • Η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει ένα χαμηλό ποσοστό 1,8%, ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά του Λευκού-Άκυρου (0,7%) και της αποχής (2,5%).
  • Σύμφωνα με τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα στη Βουλή, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

 

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι επιπτώσεις της Πανδημίας του Covid-19 στα άτομα με Χρόνιες Παθήσεις
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Παλαμά την Τρίτη 1 Ιουνίου και την Παρασκευή 4 Ιουνίου