Ειδήσεις

Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στα Δασαρχεία που υπολειτουργούν


Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους περιφερειακούς συμβούλους Τάσο Τσιαπλέ, επικεφαλής, Ζήση Γκαραλιάκο και Αποστόλη Νάνο, επισκέφθηκε τα δασαρχεία Λάρισας και Βόλου, όπου διαπίστωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δασοπροστασίας και ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα δασαρχεία, όπως και όλα τα άλλα, λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης επαρκών και κατάλληλων οχημάτων και της τρομερής υποχρηματοδότησής τους διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Στο Δασαρχείο Λάρισας, που καλύπτει τα 3/5 του Νομού Λάρισας (συμπεριλαμβανομένων του Κισσάβου και ενός τμήματος του Ολύμπου με μεγάλη δασική κάλυψη), με ένα δίκτυο δασικών δρόμων άνω των 300 χιλιομέτρων, υπηρετούν μόλις 7 δασοπόνοι, 5 δασολόγοι και 20 δασοφύλακες, που σημειωτέον στην πλειοψηφία τους είναι «γηρασμένο» προσωπικό, αρκετοί λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτέλεση του έργου τους. Σε κανένα σημείο του δάσους δεν υπάρχουν πλέον πυροφύλακες, ενώ δεν υπάρχουν πλέον καθόλου δασεργάτες, μετά τη διακοπή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, πριν δυο χρόνια.  Εκτός από την υλοτόμηση που κάνουν δασικοί συνεταιρισμοί σε διάφορα σημεία του δάσους στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο, καθαρισμός αυτών των δασών δεν έχει γίνει εδώ και 3 δεκαετίες!!! Το δασαρχείο Λάρισας, έχει μόλις 4 οχήματα παλιάς κατασκευής και με πολλά προβλήματα, 1 είναι για απόσυρση, που δυσκολεύουν πολύ την κίνηση των υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότησή του, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού τα χρήματα που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ψίχουλα μπροστά στις πάγιες ανάγκες, πολύ περισσότερο απέναντι στις ανάγκες για την εκτέλεση εργασιών προστασίας του δάσους. Για την τρέχουσα χρονιά, στο δασαρχείο Λάρισας, δόθηκαν 30.000 για έξοδα κίνησης, 30.000 ευρώ για συντήρηση και 20.000, αντί για 100.000 που είχε ζητήσει για αντιπυρικά έργα-προστασία. Τώρα που κοντεύει να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος κατάφεραν να ανοίξουν κάποιες αντιπυρικές λωρίδες. Επίσης το αξιόλογο δασικό φυτώριο που λειτουργούσε το δασαρχείο για πολλά χρόνια, με μεγάλη προσφορά, σταμάτησε πλέον να λειτουργεί, λόγω της υποχρηματοδότησης, αφού επιχορηγείται μόλις με 5.000 ευρώ ετησίως, ίσα- ίσα για να κόβονται τα χόρτα και να γίνονται κάποιες επισκευές στα κτίσματά του!

Στο Δασαρχείο Βόλου, που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένου του ορεινού και δασωμένου όγκου του Πηλίου, υπηρετούν μόλις 5 δασολόγοι (οι 3 ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση), 3 δασοπόνοι και 15 δασοφύλακες. Και σ’ αυτό το δασαρχείο το προσωπικό είναι «γηρασμένο», αφού δεν γίνονται προσλήψεις.

Και σ’ αυτό το δασαρχείο δεν υπάρχουν πυροφύλακες. Ούτε δασεργάτες, μετά το σταμάτημα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, πριν δυο χρόνια. Το δασαρχείο Βόλου, έχει μόλις 3 οχήματα παλιάς κατασκευής, για να καλύψουν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων σε ένα πολύ μεγάλο δασικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότησή του, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σ’ αυτό, αφού τα χρήματα που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ψίχουλα μπροστά στις πάγιες ανάγκες, πολύ περισσότερο απέναντι στις ανάγκες για την εκτέλεση εργασιών προστασίας του δάσους. Για το 2021, στο δασαρχείο Βόλου, δόθηκαν μόλις 10.000 ευρώ για ένα έργο που εκτελεί, από 50.000 που ζήτησε!

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σταθερά αναδεικνύουν και διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων αυτών, με ερωτήσεις στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς αποτελούν βασική προτεραιότητα.    Διεκδικούν:

  • Να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος 4685/20 της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα. Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν καταστροφές το χειμώνα στις περιοχές που κάηκαν.
  • Να σταματήσει η εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στα θεσσαλικά βουνά και γενικότερα, που μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα το ρεύμα, το στερούν από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και καταστρέφουν παρθένα δάση και γενικότερα το περιβάλλον, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι πληγέντες από πυρκαγιές.
  • Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης, τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, όσο και για την ανάπτυξη έργου προστασίας και συντήρησης του δάσους.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με ευθύνη τη Δασικής Υπηρεσίας και την επικουρική στήριξη Περιφέρειας και Δήμων. Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με τη συγκρότηση και στη Θεσσαλία συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
  • Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, εργατικό προσωπικό) για την κάλυψη όλων των αναγκών στη Δασική Υπηρεσία και στα πλαίσια αυτά των δασαρχείων Λάρισας, Βόλου και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να εφοδιασθούν όλα τα δασαρχεία με τα αναγκαία, καινούργια, και κατάλληλα οχήματα, καθώς και με τα αναγκαία μέσα για την ασφαλή και σωστή πραγματοποίηση του έργου τους. Εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση των τεχνικών έργων και υποδομών για την προστασία του δάσους (συντήρηση και κατασκευή δασικών δρόμων, κρουνών και δεξαμενών).

 

Προηγούμενο άρθρο Στο 1,24% το ποσοστό θετικότητας στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία για την Πέμπτη 23/9