Ειδήσεις

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις


Η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου και η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ” ακόμα και επ αόριστον σηματοδοτεί νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό. Η ελληνική Κυβέρνηση, συνεχίζοντας στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ μεγαλύτερες δεσμεύσεις με την εγκατάσταση νέων βάσεων και υποδομών σε Σκύρο, Ξάνθη, Λάρισα, δίπλα στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη κ.α.

Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Στην πραγματικότητα η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, φανερώνει τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την Συμφωνία την οποία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ανανεώσει η Ν.Δ. και μάλιστα σε 5ετή βάση. Αυτή η συμφωνία έρχεται και «κουμπώνει» και με την πρόσφατη Ελληνογαλλική  Συμφωνία, η οποία στοχοποιεί ακόμα περισσότερο τη χώρα. Aποτελεί πρόκληση για το λαό μας, η πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνδρομής, οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες, την ώρα που σπάει κόκκαλα η υποχρηματοδότηση στην υγεία εν μέσω πανδημίας, στην παιδεία, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων, την ώρα που ο λαός ματώνει καθημερινά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πολύ περισσότερο, που οι εξοπλισμοί αυτοί προορίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ – ΕΕ, με στόχο η Ελλάδα να παίξει ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή.

Δίπλα στις βάσεις των ΗΠΑ προστίθενται πλέον και οι γαλλικές υποδομές. Ανησυχούμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η Μαγνησία θα μετατραπούν σε «μαγνήτη» επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.

Πριν λίγες ημέρες προσγειώθηκαν στην πόλη της Λάρισας 15 αμερικανικά αεροσκάφη F – 15E Strike Eagle από την 336η Μοίρα μαχητικών της αεροπορικής βάσης Seymour Johnson, για τη συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι Αμερικανοί πιλότοι, θα συνεκπαιδευθούν με τους πιλότους της 337 Μοίρας σε όλο το FIR Αθηνών, με δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ με διεύθυνση από τη Διοίκηση Ευρώπης – Αφρικής της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE – AFAFRIKA).

Κανένας εφησυχασμός!

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο λαός να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020
Επόμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες στους τομείς της Υγείας και της Αγροδιατροφής στον Ορίζοντα Ευρώπη