Ειδήσεις

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ με το οποίο αλλάζει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ.  Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης ΠΝΠ της ίδιας κυβέρνησης τον Σεπτέμβρη του 2019, που επέβαλε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ για να υπηρετήσει τη στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε για “μείωση της βλάβης”. Μια πολιτική που πριμοδότησε και εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του “Στρατηγικού Σχεδιασμού”, με σκοπό την αλλαγή του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, μετατρέποντάς το από αυτόνομο οργανισμό, σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ, προωθώντας την δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική της Ε.Ε., που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

Τώρα η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον κανονισμό του ΚΕΘΕΑ, προωθεί στην πράξη την αλλοίωση του χαρακτήρα του και την κατάλυση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του. Αλλάζει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ καθώς εντάσσει τη «μείωση της βλάβης» στους σκοπούς του, σε μία εποχή μάλιστα που ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται τα υποκατάστατα (χρόνιοι χρήστες οπιοειδών) συνεχώς μειώνεται.

Μετατρέπει τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξιδεικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη». Συγκεκριμένα, «μη λειτουργικοί» χρήστες θα θεωρούνται μόνο οι εξαρτημένοι από οπιούχα, οι οποίοι θα συντηρούνται σε έναν «κοινωνικό θάνατο» από τα υποκατάστατα και «λειτουργικοί» οι χρήστες των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι θα «επιλέγουν», αν θέλουν να πάνε σε μία τέτοια «διεύθυνση». Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας καταργείται!

Συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η ίδια πολιτική έχει μειώσει κατά 21% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια κι έχει καθιερώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν εμπόδιο στη θεραπεία η οποία βασίζεται στη σταθερή θεραπευτική σχέση!

Οι συνθήκες που διαμόρφωσε η διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μεθοδική προσπάθεια αθώωσης ναρκωτικών όπως η κάνναβη, επιδείνωσαν ραγδαία το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Στη χώρα μας η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 1.000 γραμμάρια την ημέρα, ενώ η χρήση αμφεταμινών κατά 650%. Η χώρα μας παρουσιάζει τριπλάσια άνοδο σε άγχος και θυμό σε σχέση με τις άλλες χώρες.  Σε τέτοιες συνθήκες, που η συσχέτιση της χρήσης με κοινωνικές και οικονομικές αιτίες είναι πιο φανερή από ποτέ, η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τον πιο αποτελεσματικό φορέα απεξάρτησης στην Ελλάδα, επιλέγει να τον διαλύσει και να επενδύσει στην καλλιέργεια κάνναβης, στην επικίνδυνη αθώωση των συνεπειών της στη συνείδηση των νέων και στη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης. Άλλωστε, τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αμφισβήτησαν ποτέ τη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, την κατάργηση των στεγνών και τη λειτουργία της απεξάρτησης με λογικές κόστους- οφέλους, όπως επιτάσσουν και τα τελευταία σχέδια δράσης της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά.

Τα ΚΕΘΕΑ, μεταξύ των οποίων το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα και το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο, στις τέσσερις δεκαετίες δράσης τους, με τους εργαζόμενους, θεραπευτές, οικογένειες και κυρίως η ίδια η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ που δε διαπραγματευόταν τη λεγόμενη «στεγνή» θεραπεία, έχουν δώσει «δείγματα θετικής γραφής». Με τα προγράμματά τους έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή του στην υποβάθμιση και σταδιακή διάλυση του ΚΕΘΕΑ, δηλώνει την συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ και στις οικογένειες των θεραπευόμενων. Στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση και απαιτεί:.

  • Την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.
Προηγούμενο άρθρο Αλλαγή χώρου στην πόλη της Καρδίτσας για τα rapid tests
Επόμενο άρθρο Έστρωσε τραπέζι η εστίαση στην Καρδίτσα