Ειδήσεις

Να αποσυρθεί τώρα το φορολογικό νομοσχέδιο-έκτρωμα για τους μικρούς επαγγελματίες


Η κυβέρνηση της Ν.Δ, αντί να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος και να επαναφέρει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για τους επαγγελματίες, όπως ήταν πριν την καπιταλιστική κρίση, στο όνομα δήθεν της “φορολογικής δικαιοσύνης”, με νέο νομοσχέδιο επιβάλει περισσότερα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζει να αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό θα οδηγήσει σε νέα χρέη και σε λουκέτα, χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, αφού καθιερώνει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ και οι φόροι εκτοξεύονται στα 1.590 ευρώ ετησίως (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που έχουν ζημιές.

Ο λογαριασμός φορτώνεται και πάλι στα πιο χαμηλά εισοδήματα, που εδώ και μία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων -και πάλι στο όνομα της φοροδιαφυγής- φορολογούνται από το 1ο ευρώ και πληρώνουν “κεφαλικό φόρο” 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), σε εκείνους που δεν είναι εργοδότες (510.000 σε σύνολο 784.000 αυτοαπασχολούμενων), που ήδη στοιβάζονται στις λίστες οφειλετών της εφορίας και των τραπεζών, στις λίστες των πλειστηριασμών.

Ακόμα και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που ανακοινώθηκε κατά 50%, αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.920 ευρώ και όχι αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δήθεν “φορολογική δικαιοσύνη” της κυβέρνησης αποτελεί εμπαιγμό. Απόδειξη αποτελεί και το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά “δωράκια” στους καναλάρχες, αλλά και τις off shore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους “Ράμπο” της εφορίας δεν είδε.

Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα “ελάχιστα”, αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται “μη εισπράξιμα”.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαικής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ που υποσχόταν προεκλογικά “ανάπτυξη για όλους” και τώρα τους κυνηγά και με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά της, διεκδκώντας:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το φορολογικό.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο +3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη είχατε υποσχεθεί να καταργηθεί προεκλογικά. Καμία αναμονή μέχρι το 2025.  Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις συναλλαγές μέσω POS.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης σε φτωχούς επαγγελματίες.
Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Το πρώτο Αστικό FOOD FESTIVAL έρχεται γεμάτο Γεύσεις και Μουσική