Ειδήσεις

Να αποζημιωθούν στο 100% οι ελαιοπαραγωγοί της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές


Οι όψιμοι παγετοί Μαρτίου-Απριλίου 2021, προκάλεσαν μειωμένη ανθοφορία, αλλά και έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοπαραγωγή στο Δήμο Τεμπών (περιοχές Γόννων – Συκουρίου), στην περιοχή από τα Λεχώνεια έως το Νότιο Πήλιο της Μαγνησίας και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιών και ελαιόλαδου να είναι μειωμένη έως 90% και γι’ αυτό δεν έγινε και δακοκτονία, γεγονός που επέτεινε τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει εισόδημα για την διαβίωση των ελαιοπαραγωγών, αλλά ούτε καν κάλυψη των καλλιεργητικών εξόδων.

Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνουν τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, γιατί ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, που βιώνουν τις συνέπειες της ΚΑΠ και των αντιλαϊκών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει τι ενέργειες έκανε και τι σκοπεύει να κάνει προς την κυβέρνηση και την Ε.Ε, προκειμένου:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματός τους;
  • Να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από κάθε φυσικό κίνδυνο και ασθένεια, με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες;
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%);
  • Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς;

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αγιασμοί στα Σπίτια Αγάπης Καρδίτσας