Ειδήσεις

Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων


Καλή σχολική χρονιά! Καλή δύναμη σε εκπαιδευτικούς και γονείς! Καλή πρόοδο στους μαθητές μας! Πάντα τέτοια εποχή οι ευχές είναι ευπρόσδεκτες και απαραίτητες. Δεν αρκούν όμως, αφού μετά από δυο χρόνια πανδημίας το τοπίο στην εκπαίδευση και σε όλη την κοινωνία είναι ζοφερό.

Γιατί το επιτελικό κράτος της  ΝΔ που έκαψε 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, που κατάργησε το 8ωρο, που παίζει στον τζόγο συντάξεις και επικουρικά, που με το πρόσχημα της ατομικής ευθύνης για κάθε αποτυχία του διχάζει και ενοχοποιεί τον λαό,  θα συνεχίσει να  ξεπουλάει δημόσια περιουσία και γη. Με σύμμαχο τα ΜΜΕ ξεπλένεται η  πολιτική της κυβέρνησης και λασπολογείται  όποιος αντιστέκεται. Γίνεται φανερό πως όσο δεν βρίσκουν αντίσταση, η όρεξή τους ανοίγει και η επίθεσή τους στο κόσμο της εργασίας, στα δημοκρατικά δικαιώματα θα συνεχιστεί και θα βαθύνει. Η ενίσχυση άλλωστε με μέσα και προσωπικό των κατασταλτικών μηχανισμών, η στοχοποίηση αγωνιστών και η θεσμοθέτηση μια αστυνομοκρατούμενης καθημερινότητας δείχνουν πως όταν δεν πείθουν και δεν αρκεί ο εκφοβισμός τότε αναλαμβάνουν τα «γκλόμπ» και … ο «εισαγγελέας». Το είδαμε στο lock down, στην πλατεία Ν. Σμύρνης, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και στα πανεπιστήμια.

Γιατί τα σχολεία δεν λειτούργησαν δια ζώσης για μεγάλο διάστημα (το μεγαλύτερο στην ΕΕ). Έτσι οι εκπαιδευτικές ανισότητες και μέσω της τηλεκπαίδευσης μεγάλωσαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε την πανδημία για να  αποδομήσει το δημόσιο σχολείο προωθώντας  αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα όπως είναι η τράπεζα θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση  Εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της Κεραμέως για την λεγόμενη αξιολόγηση, την επιλογή στελεχών  και τη λειτουργία των σχολείων.

Μετά από όλα αυτά οι κυβερνητικοί παράγοντες, ως σύγχρονες «Αντουανέτες», αλληλοσυγχαίρονται για τις επιτυχίες τους και την ίδια ώρα που αποτρέπουν τον «εγκλωβισμό» χιλιάδων μαθητών στα πανεπιστήμια οι ίδιοι «εγκλωβίζουν», εγκαθιστώντας, τα παιδιά τους στα διάφορα Yale με δίδακτρα που είναι μισθοί χρόνων. Μας χλευάζουν ενώ  καταστρέφουν τη χώρα, ξεπουλάνε τα πάντα και διαλύουν τις ζωές μας. Ποιος θα τους σταματήσει; Η αντιπολίτευση που περιμένει να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης όταν γίνουν εκλογές και να χρυσώσει το χάπι της ίδια πολιτικής διορθώνοντας κραυγαλέες αστοχίες αλλά κρατώντας τον πυρήνα της; Όχι! Όλοι εμεις θα τους σταματήσουμε!

Να ζωντανέψουμε τους συλλόγους απέναντι σε δυνάμεις και λογικής κυβερνητικού συνδικαλισμού και παραίτησης. Να μπούμε σε ρότα αγώνα και στη βάση αυτή να δώσουμε νόημα στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Να μην επιτρέψουμε τους νέους διχασμούς σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που προωθεί η κυβέρνηση για να κρύψει την έλλειψη μέτρων προστασίας.

Να διεκδικήσουμε ανοιχτά σχολεία με 15 μαθητές το πολύ ανά τμήμα και προσλήψεις με το απαραίτητα προσωπικό (εκπαιδευτικό και καθαριότητας) με δωρεάν rapid test για ολους τους εκπαιδευτικούς.

Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες. Να προετοιμάσουμε γενικές συνελεύσεις για πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας μέχρι την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων.

Να διεκδικήσουμε δημοκρατία στο σχολείο, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε, ενάντια στην ακρίβεια, αξιοπρεπείς μισθούς. Να εμποδίσουμε τη νέα ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου που θα μπορεί να αναπτύσσει αποτελεσματικούς αγώνες. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ο καθένας καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον αγώνα και την συνενοχή στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του δημόσιου σχολείου. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεσμευόμαστε και σας καλούμε!

Καλή δύναμη σε όλους και καλούς αγώνες!

Της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Παραμένει στην πορτοκαλί ζώνη η Π.Ε. Καρδίτσας