Ειδήσεις

Να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο θέμα των ιδιοκτησιών Καρδιτσιωτών που τις διεκδικεί το Δημόσιο – Ο Γιώργος Τσιτσιμπής μίλησε στο Ηχόραμα 100,8


 Να δοθεί άμεσα μια πολιτική λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες διεκδικεί το Δημόσιο, ζητούν κάτοικοι της Καρδίτσας. Το μέλος της Επιτροπής εκ μέρους των θιγόμενων Καρδιτσιωτών Γιώργος Τσιτσιμπής μίλησε, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη εξηγώντας πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αναλύοντας το τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διορθωθεί η αδικία.

Εκατόν δέκα πέντε οικόπεδα, σχεδόν στο κέντρο της Καρδίτσας, και 900 ιδιοκτήτες, που μαζί με τις οικογένειές τους αριθμούν χιλιάδες, καλούνται να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή αντικειμενική αξία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και ζητούν να εξαιρεθεί η Καρδίτσα και να δοθεί άμεσα μια λύση στο πρόβλημά τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσιτσιμπή στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Τσιτσιμπή, εξηγήστε μας πως ακριβώς έχει η κατάσταση και τι διεκδικείτε, τι αιτείστε;

Απάντηση: Να σας δώσω πολύ περιληπτικά ένα περίγραμμα της όλης υπόθεσης για το πώς ξεκίνησε και πως εξελίσσεται.

Το 1881, φεύγοντας οι Τούρκοι, και απελευθερώνοντας τη Θεσσαλία, υπήρχαν κάποια λιβάδια, κάποιες περιοχές εδώ στην πόλη μας, κοινόχρηστες, που  βοσκούσαμε τα πρόβατα θα λέγαμε.

Αυτές περάσανε, στη συνέχεια, στο Δήμο ως κοινόχρηστα. Δεν ήταν του δημοσίου. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ο Δήμος το 1903 έκανε δημοπρασία και αυτά τα εκποίησε. Έτσι ξεκινάει, λοιπόν,  η ιδιοκτησία αυτών των οικοπέδων θα λέγαμε σήμερα.

Για όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή για πάνω από έναν αιώνα, υπάρχουν ιδιοκτησίες, οι ιδιοκτησίες μας που είναι καθόλα νόμιμες, καθόλα τακτοποιημένες. Με φόρους, αγοροπωλούνται και τα λοιπά.

Και έρχεται ξαφνικά το κράτος εν έτει 2024, 2023 για την ακρίβεια, 2022, και αρχίζει τις αγωγές. Ξαφνικά. Ζούμε αυτή την αντίφαση. Να πρέπει τα σπίτια μας να τα ξαναπληρώσουμε, να τα εξαγοράσουμε γιατί τα διεκδικεί το δημόσιο.

Σε όλη αυτή την ιστορία, υπάρχουν δυο-τρία σημεία τα οποία είναι έως και παράλογα.

Πέρα από την εκποίηση, που είπαμε, του δημοτικού χώρου, εμείς τώρα να αποδείξουμε τι; Ότι τα σπίτια αυτά είναι δικά μας είναι δεδομένο. Δεν μας ενόχλησε κανένας. Καταγράφονται στο υποθηκοφυλακείο, φορολογούνται.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο σήμερα. Από τη μία έχουμε τις αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες εκτιμούμε θα κερδηθούν. Αυτό μας λένε και οι δικηγόροι. Αλλά, δυστυχώς, θα γίνουν εφέσεις. Το ξέρουμε αυτό. Είναι όχι βάσιμο. Βέβαιο. Θα πρέπει να τελεσιδικήσουν στον Άρειο Πάγο. Που σημαίνει μια δεκαετία; Ίσως παραπάνω; Σε ομηρία. Συν τα δικαστικά έξοδα τα οποία στους δικηγόρους τα οποία δεν είναι αμελητέα.

Από την άλλη, βγήκε πέρυσι ένας νόμος, που ψηφίστηκε, ο 5024, που, δυστυχώς, προβλέπει ότι θα πρέπει να εξαγοράσουμε τα σπίτια μας στην αντικειμενική τους αξία. Στο άρθρο 6 λέει χαρακτηριστικά «το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου».

«Και αν βέβαια», λέει η παράγραφος 2, «υπάρχει κτίσμα μέσα, προστίθεται ένα 25%». Καταλαβαίνετε για τι ποσά μιλάμε;

Ερώτηση: Μιλάμε για 115 οικόπεδα και για 900 ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα; Πόσους αφορά;

Απάντηση: Εμείς δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Απευθυνθήκαμε αλλά μας είπαν ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον, υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Και δεν μπορούμε να βρούμε ακριβή στοιχεία. Πήγαμε και στην Εισαγγελία.

Αλλά είναι παράλογο. Προσωπικά δεδομένα να μας πουν ότι είναι 100, για παράδειγμα, οικόπεδα; Χωρίς να αναφέρονται ονόματα. Το παρακάμπτουμε.

Είναι μεγάλος ο αριθμός πράγματι. Και, κυρίως, είναι άδικο.

Ερώτηση: Είναι επιτακτική, επομένως, η ανάγκη να επιλυθεί από την κυβέρνηση όλο αυτό το ζήτημα και η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί.  Πως μπορεί, λοιπόν, να δρομολογηθεί μια λύση;

Απάντηση: Εμείς δεν θέλουμε τώρα συμπαράσταση συμπόνια και τα λοιπά. Εμείς θέλουμε λύση του προβλήματος.

Η λύση, δυστυχώς, τώρα που ψηφίστηκε και ο νόμος πέρυσι, είναι, κατά τη γνώμη μας, πολιτική μόνο λύση. Θα έπρεπε η Καρδίτσα να είχε εξαιρεθεί.

Όπως, να σας θυμίσω, έγινε το 2011. Εμείς τότε το καταλάβαμε το θέμα γιατί όταν δηλώσαμε στο Κτηματολόγιο τα οικόπεδα μας, τα δήλωσε και το δημόσιο. Μέχρι τότε δεν είχαμε καμία ενόχληση.

Το δημόσιο έκανε, λοιπόν, ένσταση και την έχασε. Την έχασε βάσει του νόμου 3127 του 20023. Και λέμε γιατί δεν το αξιοποιούνε αυτό και να μας απαλλάξουν.

Γιατί δεν ζητάμε ούτε καλύτερη τιμή, ούτε συμβιβασμό. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να πληρώσει ούτε ευρώ. Τα έχουμε πληρωμένα τα σπίτια μας και τα οικόπεδα.

Άρα, πρέπει η Καρδίτσα να εξαιρεθεί. Θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συντηρήθηκαν και επέστρεψαν στη θέση τους τα πορτραίτα των αείμνηστων Δημάρχων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Με 15 εκ. η αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων - Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θ. Μαρκινός αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8