Ειδήσεις

Να καλυφθούν οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, στα δημόσια νοσοκομεία


Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θεσσαλία, υπάρχει και αυτό των σοβαρών ελλείψεων στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Παρ’ όλο που εγκαταστάθηκαν μαγνητικοί τομογράφοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, εξακολουθούν εκατοντάδες γυναίκες σε κάθε νομό, να ταλαιπωρούνται ή να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον προληπτικό έλεγχο.

Ενώ υπάρχει μια τεχνολογική, επιστημονική πρόοδος, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ ώστε να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένες.

Χιλιάδες γυναίκες και στη Θεσσαλία αναγκάζονται να πληρώνουν από τη τσέπη τους για τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας ή δεν τον κάνουν καθόλου.

Κι αυτό γιατί δεν γίνονται συστηματικά μαστογραφίες με έλεγχο και παρακολούθηση σε κανένα Νοσοκομείο της Θεσσαλίας, λόγο της μεγάλης υποστελέχωσης των ακτινοδιαγνωστικών τμημάτων σε ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγους ακτινολόγους.

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αν και έχει ψηφιακό μαστογράφο, δεν λειτουργεί λόγο έλλειψης χειριστών τεχνολόγων και γίνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα μαστογραφίες από μη ψηφιακό σε κινητή μονάδα, που βρίσκεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων γίνονται 2 ημέρες την εβδομάδα, στο Π.Γ.Ν.Λ 2 ημέρες το μήνα, ανάλογη η κατάσταση και στο Βόλο.

Σε κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλίας με ευθύνη του υπουργείου υγείας, δεν υπάρχει ψηφιακός υπερηχοτομογράφος με σύστημα αυτόματης σάρωσης του μαστού (που θα έδινε τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς την έκθεση σε ακτινοβολία, ακόμα και σε νεότερες κοπέλες), με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες νέες γυναίκες να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων.

Το μέγεθος της ευθύνης όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη ολοκληρωμένου ψηφιακού κέντρου μαστού και πρόληψης, στη Θεσσαλία, φαίνεται και από το γεγονός ότι σε κάθε χειρουργική κλινική, υποβάλλονται εκατοντάδες γυναίκες σε χειρουργικές επεμβάσεις μαστού.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε κάθε νοσοκομείο που γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, δεν λειτουργούν ιατρεία μαστού για την μετεγχειρητική παρακολούθηση, την πρόληψη-θεραπεία και παρακολούθηση.

Π.χ. στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου λειτουργούσε Ιατρείο Καρκίνου Μαστού δύο ημέρες την εβδομάδα, τώρα λειτουργεί μόνο σε απογευματινό ιατρείο με πληρωμή.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να μας ενημερώσει, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

  • Τον εξοπλισμό και την στελέχωση των τμημάτων Ψηφιακής Μαστογραφίας όλων των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, για τον συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο όλων των γυναικών;
  • Να λειτουργήσουν Ιατρεία Καρκίνου Μαστού στα Νοσοκομεία;
  • Να συνταγογραφείται και να γίνεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία;
  • Να γίνεται μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου;
  • Να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι κενές θέσεις ακτινολόγων και Χειριστών Τεχνολόγων Ιατρικών Συσκευών, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας;
  • Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί ακτινολόγοι και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών Τμημάτων;
  • Να στελεχωθούν με γυναικολόγους όλα τα Κέντρα Υγείας;

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας