Ειδήσεις

Να ολοκληρωθούν οι οδικές συνδέσεις του Δήμου Αγράφων με την Π.Ε. Καρδίτσας


Την ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων του Δήμου Αγράφων με την Π.Ε. Καρδίτσας ζητά με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνο Αγοραστό, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης. Ο Δήμαρχος Αγράφων στην  επιστολή του αναφέρει:

«Το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα του Δήμου Αγράφων εδώ και δεκαετίες παραμένει η προσβασιμότητα και δη η προσπελασιμότητά του. Δυστυχώς εδώ μπορεί να δει κανείς την Ελλάδα περασμένων δεκαετιών αφού το οδικό δίκτυο μοιάζει να έχει βγει από άλλη εποχή καθιστώντας τον Δήμο Αγράφων,  πρωταθλητή στον αριθμό των χωματόδρομων. Παρόλο που κρίνεται σχεδιαστικά αναγκαία η σύνδεση με την Π.Ε. Καρδίτσας (σύνδεση μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ελλάδας στο ύψος των Αγράφων), όλα τα οδικά τμήματα για τη συγκεκριμένη διασύνδεση, τα οποία μάλιστα είναι μικρά,  δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί και κατ’ επέκταση δεν έχει βελτιωθεί η πρόσβαση σε πολλούς οικισμούς.     

     Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ήδη από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη (1880), όπου και πρωτοαναφέρθηκε η ανάγκη για τη συγκεκριμένη διασύνδεση. Ζούμε σε έναν πανέμορφο τόπο που προκαλεί δέος στους επισκέπτες, όμως δεν μπορεί να περιληφθεί στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας γιατί η πρόσβαση σε πολλά χωριά είναι δύσκολη .Όμως πέρα από τους τουρίστες που δεν μπορούν να μας επισκεφτούν, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κτηνοτρόφοι μας που δυσκολεύονται να φτάσουν στις κτηνοτροφικές τους μονάδες, οι μαθητές  που δυσκολεύονται να φτάσουν στα σχολεία τους και εν τέλει όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μας. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται πάλι ανάλογες αναφορές, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Το γεγονός αυτό θεωρείται ανεπίτρεπτο εν έτει 2021, ενώ στιγματίζει, τόσο την περιοχή των Αγράφων, όσο και τη χώρα ολόκληρη.

     Τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα που απαιτούν την άμεση αναβάθμισή τους, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση με την Καρδίτσα αναφέρονται στις εξής περιοχές:

  • Βραγκιανά Καρδίτσας- Φελίκι- Κέδρα Ευρυτανίας: παραμένει ακόμη ένα κομμάτι χωματόδρομου 6 χλμ
  • Διασταύρωση Ανθηρού Καροπλεσίου Καρδίτσας – Σάϊκα Ευρυτανίας: παραμένει τμήμα 6 χλμ εντελώς κατεστραμμένης & επικίνδυνης ασφάλτου του 2005
  • Γέφυρα Εύρυτος Καρδίτσας – Έλατος – Μεγάλα Βραγγιανά Ευρυτανίας: παραμένει ακόμη ένα κομμάτι χωματόδρομου 1.500 μ.
  • Πετρίλο Καρδίτσας – Τρία Σύνορα – Τροβάτο Ευρυτανίας: παραμένει ακόμη ένα κομμάτι χωματόδρομου 6 χλμ
  • Παραμεγδόβια οδός: βελτίωση οδοποιίας/υποδομών της παραμεγδόβιας περιοχής και ιδιαίτερα άμεση έναρξη κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Μέγδοβα, στο τμήμα Νεράιδα – Μαυρομάτα, τις οποίας οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες. Η κατασκευή της γέφυρας στον π. Μέγδοβα είναι το κυρίαρχο του παραμεγδόβιου άξονα.

Ο Δήμαρχος ζητεί την άμεση ενημέρωση για τον επικείμενο σχεδιασμό της οδικής σύνδεσης των συγκεκριμένων περιοχών με την Π.Ε. Καρδίτσας και δη την άμεση παρέμβαση ώστε να επιλυθεί, επιτέλους, το συγκεκριμένο πρόβλημα της προσβασιμότητας και να μπορέσει αυτός ο τόπος να βγει από την απομόνωση και να περάσει σε μια βιώσιμη προοπτική για το μέλλον. Ένα μέλλον που γράφεται με ισχυρές παρουσίες και όχι με απουσίες.

Στο όνομα των αξιών μας: τη μεγάλη ιστορία των Αγράφων,το ισχυρό συναίσθημα των Αγραφιωτών, τα δεκάδες μεταβυζαντινά εκκλησιαστικά και παλαιότερα μνημεία, το επιβλητικό περιβάλλον, την οικοτουριστική προοπτική των Αγράφων, διεκδικούμε και απαιτούμε τα έργα που δικαιούται από την πολιτεία ο τόπος μας,  γιατί τα έχει ανάγκη, τα αξίζει και περιμένει τόσα και τόσα χρόνια ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Η Θεσσαλία είναι το ιδεολογικό εργαστήρι του Διαφωτισμού που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821
Επόμενο άρθρο Παιδικές Βιβλιοθήκες: Ξουτ – Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων