Ειδήσεις

Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών


Την ώρα  που η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε  στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμη «δωράκι» ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες του κλάδου  της υγείας , χιλιάδες  νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν να μην πληρώνονται για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.

Πιο συγκεκριμένα και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών :

– δεν έχουν πληρωθεί οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες τουλάχιστον 7 μηνών ,εφημερίες που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε με «εντέλλεσθε»  εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης

– οι συνάδελφοι παθολόγοι ,πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι ,εντατικολόγοι  που δουλεύουν στα τμήματα και τις κλινικές  covid , από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν έχουν πάρει ούτε μισό ευρώ από την  «πολυδιαφημισμένη» πρόσθετη αποζημίωση, που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε σαν «οικονομικό αντάλλαγμα» , σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την εντατικοποίηση και  την εξοντωτική υπερεφημέρευση.

-οι συνάδελφοι που μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να μπαλώνουν τρύπες επίσης δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ της πρόσθετης αμοιβής που προβλέπεται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι των συναδέλφων που μετακινούνται με δικά τους έξοδα από τα νοσοκομεία της Πάτρας στο νοσοκομείο του Πύργου ,στους οποίους χρωστάνε  δεδουλευμένες εφημερίες 13 μηνών και  ποσά που αγγίζουν τις 2.500 ευρώ  στον καθένα.

– σε ορισμένες υγειονομικές περιφέρειες  ,όπως στην 5η Υ.Π.Ε., το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν επαρκεί .Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας θα πληρωθούν τις τακτικές εφημερίες του Ιουνίου τον Σεπτέμβριο!

– παρά  το γεγονός ότι οι πρόσθετες  ενεργείς  εφημερίες είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να μην στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών , διατηρείται ο απαράδεκτος διαχωρισμός των ενεργών εφημεριών σε τακτικές και πρόσθετες .Σα να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση με πρόσφατη ρύθμιση μείωσε την ανώτατη προβλεπόμενη αποζημίωση  των πρόσθετων εφημεριών από το 15 % ,( είχε αυξηθεί την περίοδο της πανδημίας) ,στο  9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών ,το οποίο μάλιστα  έχει αναδρομική ισχύ  από τον Απρίλιο του 2022.Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οριζόντια περικοπή της πληρωμής των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών. Δηλαδή όχι μόνο οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση αλλά πετσοκόβονται και από πάνω.

– σε αρκετές περιπτώσεις ,ειδικά στην περιφέρεια και στην παραμεθόριο ,εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε  10 έως 15 ενεργείς εφημερίες το μήνα ,με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαση της  προβλεπόμενης ανά βαθμό  ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση  και να «εκβιάζονται» να υπογράψουν ότι πραγματοποιούν λιγότερες εφημερίες από αυτές που  όντως κάνουν προκειμένου να πληρωθούν έστω ένα μέρος.

– αν δεν εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι των τακτικών εφημεριών του 3ου τριμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) οι τακτικές εφημερίες του Ιουλίου δεν πρόκειται να πληρωθούν έγκαιρα.

Απαιτούμε :

-Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών πρόσθετων και τακτικών στο ακέραιο χωρίς καμία περικοπή.

-Να εκταμιευτούν τα κονδύλια για την πληρωμή της αυξημένης αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των συναδέλφων στα τμήματα Covid και των συναδέλφων που μετακινούνται  σε άλλες δομές για την πραγματοποίηση εφημεριών.

-Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος  του άρθρου 49 του Ν.4633/2019 και να δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν από τυχόν αδιάθετες πιστώσεις της ειδικής επιχορήγησης για τις τακτικές εφημερίες και  να επανέλθει  στο 15% των τακτικών εφημεριών η ανώτατη μηνιαία αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών

-Να καταργηθεί επιτέλους ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εφημεριών σε πρόσθετες και τακτικές σε ότι αφορά τον τρόπο αποζημίωσής τους (αφού πραγματοποιηθούν) και το σύνολο των εφημεριών να αποζημιώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό .

Η άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου υγείας να σταματήσει να παίζει κρυφτούλη και να ορίσει άμεσα συνάντηση με την Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Tης Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο 840 νέα κρούσματα covid στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας