Ειδήσεις

Να στηριχθούν ουσιαστικά και άμεσα οι μηλοπαραγωγοί και παραγωγοί άλλων αγροτικών προϊόντων


Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης (Τάσος Τσιαπλές,  Ζήσης Γκαραλιάκος, Αποστόλης Νάνος και Βάσω Μπακάση), καταγγέλουν την καταστροφική για χιλιάδες μηλοπαραγωγούς και άλλους βιοπαλαιστές αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που εκτόξευσε σε μεγάλα ύψη το κόστος παραγωγής (ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα, κ.α), μείωσε δραστικά το εισόδημα τους, αφού με την άρνηση της να θεσπίσει κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού, τους αφήνει έρμαιο στους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, που τους αναγκάζουν να πωλούν τα προϊόντα με ανοιχτές και πολύ χαμηλές τιμές, ενώ οι λαϊκές οικογένειες τα αγοράζουν πανάκριβα.

Καταγγέλουν την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027. Πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στα αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια και στο καλαμπόκι.

Αυτά τα προβλήματα δεν είναι ούτε πρόσκαιρα, ούτε εισαγόμενα. Είναι τα αποτελέσματα των πολύχρονων αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), της ΚΑΠ της Ε.Ε, της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» που είναι η για τους λίγους (μεγαλέμπορους, βιομήχανους, τραπεζίτες, ενεργειακούς ομίλους, και κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες), που θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι την δουλειά και τα προϊόντα που παράγουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι εργάτες.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, χαιρετίζουν και στηρίζουν τις σημερινές αγωνιστικές συγκεντρώσεις και τα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών και αγροτοπαραγωγών άλλων προϊόντων των Δήμων Αγιάς, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ελασσόνας, όπως:

  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η Κυβέρνηση η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε Μήλα, Κάστανα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ροδάκινα, Φιστίκια.
  • Να δώσει η κυβέρνηση οικονομική στήριξη στους μηλοπαραγωγούς και παραγωγούς άλλων προϊόντων, που να καλύπτει την απώλεια εισοδήματος που είχαν, παίρνοντας υπόψη το διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι και το πρόβλημα διάθεσης των μήλων.
  • Να πάρει πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala, για την απορρόφηση των μήλων.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους και τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία επί τη αναμνήσει των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Καρδίτσης
Επόμενο άρθρο Το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το θάνατο του Κώστα Παπαλού