Ειδήσεις

Νέα συνάντηση Σκόνδρα – Ταγαρά για τις οικοδομικές άδειες σε Παλαμά και την ευρύτερη περιοχή του Νομού


Λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που, είχε αναδείξει από το 2019, επιδιώκει να δοθεί, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με συνεχείς επαφές και ενέργειές της.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, η κ. Σκόνδρα, με πρωτοβουλία της, προκάλεσε σύσκεψη στη Βουλή, με τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Δημήτρη Οικονόμου, φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Καρδίτσας, σχετικά με την εξεύρεση λύσης, για το πολεοδομικό πρόβλημα του Δήμου Παλαμά, μέρους του Δήμου Καρδίτσας και μέρους του Δήμου Μουζακίου.

Πρόκειται για την αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών, αφούο ορισμός των ρυμοτομικών γραμμών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, διότι βασίζονται σε σχεδιαγράμματα διανομής της δεκαετίας του ’30.

Δηλαδή, ακόμη και κτίρια που χτίστηκαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα, δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες ανακαίνισης,να πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης και επίσης κινδυνεύουν να μην μπορούν να μεταβιβαστούν ή να πουληθούν.

Τον Ιούνιο του 2021, η Βουλευτής, επανήλθε, συναντώνταςτον νέο αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Νίκο Ταγαρά.Τον ενημέρωσε για το περίπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές του Νομού μας, σχετικά με τις οικοδομικές άδειες.

Ο Υφυπουργός, αντιλήφθηκε το πρόβλημα και την σοβαρότητά του. Θεώρησε όμως ότι ο συντομότερος δρόμος για την επίλυσή του, είναι η ολοκλήρωση των τοπικών χωρικών σχεδίων, στα οποία ήδη είχαν, εν των μεταξύ, ενταχθεί οι Δήμοι της Καρδίτσας που επηρεάζονται.

Η κ. Σκόνδρα, γνωρίζοντας και παρακολουθώντας το ζήτημα όλο αυτό το διάστημα, με ρεαλιστική οπτική, επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγες μόλις ημέρες μετά τις καταστροφές, που προκάλεσε η θεομηνία ΝΤΑΝΙΕΛ. Σκοπός της να επανεκκινήσει την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος των οικοδομικών αδειών.

Σε νέα συνάντησή της με τον κ. Ταγαρά, ο οποίος εξακολουθεί να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, τόνισε πως η στιγμή είναι κομβική, δεδομένων των πρόσφατων καταστροφών.Η Στεγαστική Συνδρομή, που θα λάβουν οι πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας και η αξιοποίηση της, για την ανακατασκευή των οικιών τους, ειδικά στην περιοχή Παλαμά, συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, αν δεν επιλυθεί, θα λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Η Βουλευτής μετέφερε στον Υφυπουργό, ότι το πρόβλημα της αδειοδότησης, είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, επιτακτικό και επείγον να λυθεί, καθώς η συγκυρία των καταστροφών το επιτάσσει.

Ο κ. Ταγαράς, τόνισε την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ωστόσο αναγνώρισε ότι, τη δεδομένη στιγμή πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση, ώστε η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών και κτηρίων να γίνει υπό νέους όρους και χωρίς εμπόδια στις αδειοδοτήσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα, επικοινώνησαν με τον νυν Δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου, ο οποίος εξήγησε στον Υφυπουργό επακριβώς το θέμα, τα εμπόδια και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.

Η κ. Σκόνδρα, συμφώνησε με τον κ. Ταγαρά να βρίσκονται σε τακτική επαφή, μέχρι να δοθεί η βέλτιστη και ταχύτερη λύση στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

 

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού
Επόμενο άρθρο Εθελοντική Αιμοδοσία στη 2η Τ.ΟΜ.Υ Καρδίτσας