Ειδήσεις

Νέα τάφρο για την αντιπλημμυρική προστασία του Αρτεσιανού


Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή νέας αντιπλημμυρικής τάφρου στο ύψος του Αρτεσιανού στην ε.ο. Καρδίτσας – Τρικάλων και ο καθαρισμός υφιστάμενων τάφρων σε μήκος 600 μ. στην ίδια οδό. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις δυο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.350.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Ξεκινούν δυο νέα έργα  για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού του Αρτεσιανού Καρδίτσας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Εντοπίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τη διοχέτευση των υδάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλείται κατακλυσμός της κεντρικής οδού σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Δεδομένου ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι κλιματικές κρίσεις εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια της περιοχής. Η προστασία γίνεται με παρεμβάσεις αποκατάστασης αναχωμάτων και με τη διάνοιξη νέων τάφρων με την καλύτερη διοχέτευση των υδάτων» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

 

  • Αποκατάσταση – καθαρισμός από φερτά υλικά και επένδυση της υφισταμένης χωμάτινης αποστραγγιστικής τάφρου που βρίσκεται δυτικά της Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων μήκους περίπου 600μ. περίπου για την ταχύτερη απαγωγή των υδάτων , διότι με την ισχυρή βροχόπτωση στις 18/9/2020 υπερχείλισε και τα όμβρια κατέκλισαν την κεντρική αρτηρία της Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της οδού. Η επένδυση της είναι επιβεβλημένη διότι το εύρος κατάληψης της είναι περιορισμένο αλλά και η ταχύτητα απαγωγής των υδάτων είναι σημαντική για την αποφυγή κατάκλισης της οδού. Η διατομή της θα είναι ορθογωνική διαστάσεων 4,00 x 3,00 μ (ΒxH). Για τη διαμόρφωσή της απαιτούνται εκσκαφές για τη διεύρυνση της υφισταμένης διατομής και επιχώσεις για τη διαμόρφωση των πρανών μετά την κατασκευή των σκυροδεμάτων της τάφρου.
  • Διάνοιξη νέας τάφρου ανατολικά της Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων για την απαγωγή των εγκλωβισμένων υδάτων μεταξύ της Ε.Ο. και του οικισμού του Αρτεσιανού. Το μήκος της τάφρου θα είναι περίπου 500μ. Η διατομή της τάφρου θα είναι τραπεζοειδής με πλάτος πυθμένα 1,50μ. και κλίσεις πρανών 3:2. Η όδευσή της θα είναι παράλληλα με τον τσιμεντάυλακα αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
  • Αποκατάσταση ερεισμάτων της Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων μήκους 350μ. περίπου.
  • Αποκατάσταση ΣΑΟ μήκους 350μ. περίπου.
  • Ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικών στρώσεων στα σημεία που εμφανίστηκαν φθορές
Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Όχημα εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον Παλαμά