Ειδήσεις

Νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Δέκα νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Π.Ε. Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε στενή συνεργασία με φορείς, Δήμους και Συλλόγους, η Περιφέρεια  Θεσσαλίας στηρίζει διαχρονικά τη διοργάνωση εκδηλώσεων που συμβάλλον στην διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καλλιεργούν το αίσθημα της κοινότητας και της  κοινωνικής αλληλεγγύης και ενισχύουν την τοπική, πραγματική οικονομία, δημιουργώντας ρεύμα  πολιτιστικού τουρισμού. Οι εκδηλώσεις που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας είναι οι εξής:

– Εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων με τίτλο «Βαλκανικά Χοροχρώματα»,  στους Σοφάδες, τον Φεβρουάριο 2023. Περιλαμβάνει χορούς και αναβίωση αποκριάτικων εθίμων από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.  Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.

-Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου. Ιστορική ημερίδα με θέμα: Γ. Καραϊσκάκης «ο παρεξηγημένος ήρωας»,  στο Μαυρομμάτι τον Φεβρουάριο  2023. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας του Ήρωα μέσα από άγνωστες και ανέκδοτες επιστολές που περιλαμβάνονται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Γ. Κωσταρά. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π. Ε. Καρδίτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου.

-Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Καρδιτσομάγουλας, στην Καρδιτσομάγουλα τους μήνες Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο  2023, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια  και αναβίωση ηθών και εθίμων της περιοχής. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Καρδίτσας και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδιτσομάγουλας.

– Εκδηλώσεις και δράσεις της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και  Ευρυτανίας, τον Μάρτιο 2023. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων ιστορικού χαρακτήρα:

– Ηρωικά των Αγράφων στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, 4 Μαρτίου 2023, με παρουσίαση βιβλίων, ομιλία για τον Νικόλαο Πλαστήρα  – Μικρασιατική καταστροφή – Συνθήκη της Λωζάνης, παρουσίαση χορών και τραγουδιών των Αγράφων, εκθέσεις, βραβεύσεις.

– Επετειακή έκθεση πινάκων Ηρώων 1821 και εκδόσεων, από 10 έως 30 Μαρτίου 2023. Το πρωτότυπο σπάνιο υλικό θα εκτεθεί σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

-Εκδόσεις ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, με τίτλο «Οι πεσόντες νεκροί 1919 – 1922 στην Μικρά Ασία Καρδιτσιώτες και  Ευρυτανες και το Συναξάρι 14 Αγραφιωτών Αγίων.

Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π. Ε.  Καρδίτσας και η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και  Ευρυτανίας.

– 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, από 16 έως 25 Μαρτίου 2023. Πρόκειται για έναν ευρέως καταξιωμένο θεσμό, με  διαγωνιστικό χαρακτήρα,  συμμετοχή ερασιτεχνικών  θιάσων  από όλη την Ελλάδα,   τιμητικά αφιερώματα σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και παράλληλες εκδηλώσεις όπως  έκθεση θεατρικών κοστουμιών, κινηματογραφικά αφιερώματα και ξεχωριστές ενότητες  θέμα το παιδικό θέατρο, το θέατρο σκιών και το κουκλοθέατρο. Συνδιοργανωτές  είναι η  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

– 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Καρδίτσας,  τον  Μάρτιο έτους 2023. Συμμετέχουν φιλαρμονικές από το νομό Καρδίτσας αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας και οι Δήμοι του νομού Καρδίτσας.

-30η Διεθνής Πολιτιστική Συνάντηση Παίδων,  στην Καρδίτσα από 10 έως 14 Μαΐου 2023. Οι χορευτικές ομάδες των παιδιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λαϊκή παράδοση μέσα από δρώμενα, χορούς και τραγούδια και να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Καρδίτσας και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» Καρδίτσας.

– 55η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καρδίτσας «Καραϊσκάκεια», από 19 έως 25 Ιουνίου 2023, στην πλατεία της Καρδίτσας και σε όλους σχεδόν τους Δήμους του νομού, με παράλληλες εκδηλώσεις  προς τιμή του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Πρόκειται για τον μακροβιότερο πολιτιστικό θεσμό που συμπλήρωσε πάνω από μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει δυναμικά την πορεία του βαδίζοντας προς την έκτη δεκαετία της ζωής του. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π.Ε. Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

-Μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Συμμετέχουν καταξιωμένοι  μουσικοί (σολίστ, ορχήστρα, χορωδία) προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ακρόασης στο ευρύ κοινό.  Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Χορωδίας και Χορωδιών.

– Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεντίνας,  στο πλαίσιο των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου, με  παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Συνδιοργανωτές  είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεντίνας.

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Τα προβλήματα στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη
Επόμενο άρθρο Ρεκόρ συμμετοχών στους 2ους Κολυμβητικούς Αγώνες Νηρεάδα