Ειδήσεις

Νέοι αγωγοί ύδρευσης στο Δήμο Μουζακίου


Σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δ. Καρδίτσας & Λοιπών Δήμων κ. Κώστα Ζυγογιάννη και τον Αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο Δ. Μουζακίου κ. Γιώργο Κανιούρα είχε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, κατά την οποία συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας μελετητικής ωρίμανσης του πολύ σημαντικού έργου αντικατάστασης παλαιών μεταφορικών αγωγών που τροφοδοτούν με νερό τις Τοπικές Κοινότητες Ριζοβούνι, Κρανιά – Άγιοι Ανάργυροι, Μαγούλα, Παλαιοχώρι.

Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο μελετητής του έργου πολιτικός μηχανικός, ειδικός σε υδραυλικά έργα, κ. Παναγιώτης Κουκνάκος.

Tο πρότζεκτ της αντικατάστασης των ως άνω αναφερόμενων αγωγών υδροδότησης (σε μήκος περίπου 9 χλμ), είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Μουζακίου και εξελίσσει σήμερα η νυν Δημοτική αρχή, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες δεδομένης της μεγάλης σοβαρότητας και χρησιμότητάς του για τους κατοίκους των οικισμών που αφορά.

Τόσο ο κ. Στάθης, όσο και ο κ. Ζυγογιάννης τόνισαν πως υπάρχει στενή συνεργασία του Δήμου Μουζακίου με το Σύνδεσμο Ύδρευσης, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για την εκτέλεση του έργου σε σύντομο χρόνο. Μόλις τελειώσουν οι μελετητικές εργασίες θα γίνουν άμεσα επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια Υπουργεία για εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Υπογραμμίζεται ότι από την αντικατάσταση των παλαιών αγωγών θα ωφεληθούν και οι Τοπικές Κοινότητες Καλογριανά, Αγία Τριάδα, Προάστιο, Σέρβωτά και Πεδινό του Δήμου Παλαμά, με τον οποίο θα γίνει το γρηγορότερο επαφή για συνεργατική προώθηση του έργου.

Με βάση την υπάρχουσα μελέτη που θα επικαιροποιηθεί όπου χρειάζεται, η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων τα οποία είναι κατασκευασμένα από σιδηρούς σωλήνες, αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και πλαστικούς αγωγούς PVC, είναι επιτακτική για τους παρακάτω λόγους:

Α)      Έχουν  υπερβεί  κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής  των υδρευτικών δικτύων διανομής που είναι τα 40 έτη.  Μετά την 40ετία το υλικό κατασκευής των σωληνώσεων έχει χάσει την αντοχή του με αποτέλεσμα συνεχείς θραύσεις και διαρροές, ενώ τα εξαρτήματα χειρισμού (βάνες και βαλβίδες), έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αδύνατη η απομόνωση τμημάτων του δικτύου για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης.

Β)      Το υλικό κατασκευής τους είναι απαρχαιωμένο και μη συμβατό με τα εξαρτήματα και ειδικά τεμάχια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Η συντήρηση και επισκευή τέτοιων δικτύων απαιτεί τη συνεχή χρήση ιδιοκατασκευών, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένα συμβατές με το πόσιμο νερό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Καρδίτσα, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Οι δωρεάν δράσεις στον Μύλο των Ξωτικών