Ειδήσεις

Νέοι στόχοι από την Διαδημοτική συνεργασία Αγράφων-Αργιθέας-λίμνης Πλαστήρα


Στο Τροβάτο, στο βορειότερο άκρο της Ευρυτανίας, έγινε η Διαδημοτική Συνάντηση των  Δημάρχων Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, παρουσία αντιδημάρχων και στελεχών των τριών δήμων.Η ατζέντα των θεμάτων ήταν οι αναπτυξιακοί στόχοι της Διαδημοτικής Συνεργασίας με νέους αναβαθμισμένους στόχους, όπως προκύπτουν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, (ΕΑΠΑ) το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο στο Ανθηρό.

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να διεκδικήσουν τα παρακάτω έργα:

1) Συντονισμός για άμεση απορρόφηση των 90.000.000ευρώ μέσα από την υλοποίηση του ΕΑΠΑ, προτάσσοντας έργα διαδημοτικής σημασίας με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία ανάπτυξης των κοινοτήτων μας.

2) Άρση της οδικής απομόνωσης των ενιαίων Αγράφων και την διαπεριφερειακή σύνδεση και την ένωση των λιμνών Πλαστήρα – Κρεμαστών – Στεφανιάδας, με προτεραιότητα τους οδικούς άξονες Καρδίτσα – Άρτα (μέσω Φυλακτής – Πετρίλου), Καρδίτσα – Αγρίνιο (παραμεγδόβια χάραξη), σημαντικά έργα για τα οποία υπάρχει μελετητική ωριμότητα. Επίσης τέθηκαν οδικοί oiάξονες διαδημοτικής σημασίας, όπως η ένταξη του δρόμου Τροβάτου και Βραγκιανών με τη γέφυρα Παλιοκαρυάς, οι δρόμοι από το Τροβάτο και ταΚέδρα εντός του Νομού Καρδίτσας, καθώς και ο δρόμος Αργυρίου – Γέφυρα Καταφυλίου.

3) Συνεργασία για την άμεση ίδρυση Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Αγράφων, σε συνεργασία με την ΕΣΕΚ και με δυνατότητα ένταξης όλων των δημοτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από εναλλακτικές μορφές, εκτός ανεμογεννητριών.

4) Σταθερή και αμετακίνητη θέση της διαδημοτικής είναι η ματαίωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Η νίκη των φορέων και πολιτών στην υπεράσπιση της Νιάλας, δείχνει το δρόμο του αγώνα για την ματαίωση εγκατάστασης όλων των αιολικών στα Άγραφα.

5) Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των κοινοτήτων μας, ιδιαίτερα μετά την δημογραφική αρνητική πραγματικότητα της απογραφής του 2021. Η Διαδημοτική συνεργασία επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στήριξης των μόνιμων κατοίκων των χωριών, αλλά και την παροχή κινήτρων για επανακατοίκηση οικισμών μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικής πρόνοιας από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6) Διαδημοτική οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και διασύνδεση των Αγραφιώτικων χωριών, με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς Ορειβατικού – Πεζοπορικού Τουρισμού, με ανάλογη πιστοποίηση.

7) Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων για όλους τους απανταχού Αγραφιώτες κάθε καλοκαίρι, με στόχο την ανανέωση του ενδιαφέροντος για την γενέθλια γη, αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος νέων επισκεπτών για να γνωρίσουν τα χωριά μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αύξηση θανάτων, μείωση γεννήσεων στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: Στηρίζουμε την Κινητοποίηση ΕΛΜΕ και Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.