Ειδήσεις

Νικόλαος Γανιάς: Ο ΕΛΓΑ υποθηκεύει το μέλλον των αγροτών


Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της πολυδιάστατης κρίσης. Οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, την ακρίβεια, τα ενεργειακά, τις εξαγωγές, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την κλιματική αλλαγή οδηγούν σε κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών.
Η αδυναμία αναγνώρισης από τον ΕΛΓΑ του +20% όσων αγροτών επέλεξαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στο 120% της αξίας της, αλλά και αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποπληρωμής των αποζημιώσεων για τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου, αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του νομού μας.
Όσον αφορά στο ένα μέρος των παραγωγών που έλαβαν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αυτές σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Εκτός από την καθυστέρηση της αποπληρωμής των αποζημιώσεων, ακατανόητες είναι και οι αστοχίες αλλά και οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που προκύπτουν στα πορίσματα του ΕΛΓΑ σε γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα στα οποία διπλανά χωράφια με το ίδιο καλλιεργούμενο προϊόν να έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά της ζημίας. Πού οφείλονται άραγε αυτές οι μεγάλες διαφοροποιήσεις; Πρόκειται για πολιτική παρέμβαση προς χάριν των «ημετέρων»; Πρόκειται απλώς για μια κακή εκτίμηση εξαιτίας της απειρίας ή της άγνοιας του εκτιμητή; Ο ΕΛΓΑ καλείται άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει να αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του οργανισμού με όρους «μαγαζιού».
Το ζήτημα του ποσοστού των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και η ακατανόητη καθυστέρηση της αποπληρωμής των καταστροφών του καλοκαιριού δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης για τον αγρότη καθώς ορισμένοι από αυτούς αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα στις πομόνες ή να προμηθευτούν τα απαραίτητα από τους γεωπόνους με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να παραμένουν ακαλλιέργητα.

Γράφει ο Νικόλαος Γ. Γανιάς, Αγρονόμος & Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ
Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για το Σάββατο 11/6