Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Πως θα ήταν η κατανομή των εδρών στις 59 εκλογικές περιφέρειες αν ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής


Αν στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ίσχυε ο Ν. 4654/2020της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα έβγαζε 172 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 59, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 34, το ΚΚΕ 22 και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 13.

Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου της ενισχυμένης αναλογικής για την κατανομή των εδρών, υπολογίσθηκαν οι έδρες των κομμάτων τόσο στο Επικρατείας, όσο και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των 5 κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή στις 21 Μαΐου 2023.

Στον πίνακα  απεικονίζεται ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγοντανστο Επικρατείας και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, αν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ίσχυε ο νόμος Ν. 4654/2020 της ενισχυμένης αναλογικής.

Στις εκλογές στις 25 Ιουνίου ενδέχεται να υπάρξει 7κομματική Βουλή, αφού είναι πολύ πιθανόν εκτός από τα 5 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, να εισέλθουν η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και η ΝΙΚΗ, οπότε θα αλλάξει και η κατανομή των εδρών και θα γίνει νέα εκτίμηση του αριθμού βουλευτών που εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια, η οποία θα δημοσιευθεί στις 22 Ιουνίου 2023.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στην τελική ευθεία η δημοπράτηση του έργου Καρδιτσομαγούλας – Μακρυχωρίου