Ειδήσεις

Ο Δήμος Λ. Πλαστήρα σε επιστημονική συνάντηση για το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές


Επιστημονική διημερίδα με θέμα Περιβάλλον και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων με φυσικούς τρόπους, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το διήμερο 25 και 26/11/2021. Συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από πολυτεχνικές σχολές, Υπηρεσίες και Οργανώσεις, οι οποίοι ανέπτυξαν καλές πρακτικές  πρόληψης φυσικών καταστροφών με μέσα που η ίδια η Φύση διαθέτει. Από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ήταν ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος και ο γραμματέας κ. Βασίλης Μπράντζος.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή φραγμάτων με προτεραιότητα το Φράγμα Μουζακίου. Το έργο έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, πρωτίστως περιβαλλοντικό, με πρόληψη καταστροφικών πλημμυρών, με ενεργειακή συνεισφορά στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας», με αρδευτικό χαρακτήρα, με δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη λίμνη Πλαστήρα.

Επίσης πρότεινε την μετατροπή των υπαρχόντων καναλιών του Θεσσαλικού κάμπου σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο δεξαμενών εκτόνωσης πλημμυρικών καταστάσεων. Τα ίδια κανάλια να λειτουργούν ως λιμνοδεξαμενές, με στόχο τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και την αποθήκευση νερού για αρδευτική χρήση.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκατάστασης της περιβαλλοντικής καταστροφής της Λίμνης Πλαστήρα που υπέστη από τον «Ιανό», με τις ανυπολόγιστες σε όγκο φερτές ύλες που «μπάζωσαν» τον πυθμένα. Ο κ. Νάνος ζήτησε άμεση χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος μελέτης αποκατάστασης, προεκτιμώμενου κόστους 90.000 ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει την αποτύπωση της λεκάνης απορροής, τον υπολογισμό της χωρητικότητας της λίμνης, τον επανακαθορισμό και θεσμοθέτηση νέου οικολογικού ορίου της λίμνης, παρεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών με στόχο την συγκράτηση φερτών υλών στο μέλλον, τη δημιουργία φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, κ.α.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα είχε σημαντικές επαφές μεταξύ των άλλων με τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα κ. Γ. Καλτσά, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Κ. Παππά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μπαλτά, κ.α.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη-ενημέρωση σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Παράταση 2 μηνών για τη Δράση 4.1.2 Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος