Ειδήσεις

Ο Δήμος Σοφάδων εκφράζει την πλήρη στήριξη στα δίκαια και λογικά αιτήματα των αγροτών


Το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων με την αριθμ. 20/2024 απόφασή του ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα: Ο Δήμος Σοφάδων, ως κατεξοχήν αγροτικός Δήμος, εκφράζει την πλήρη στήριξη στα δίκαια και λογικά αιτήματα των αγροτών. Οι αγρότες είναι από τις ελάχιστες παραγωγικές δυνάμεις που έχουν απομείνει και προσφέρουν στην επιβίωση της χώρας στους καιρούς της κρίσης, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και θα είμαστε δίπλα στον αγώνα τους.

       Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει  παράλληλα τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες της περιοχής μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να παράγουν, ενάντια στις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου και όλων των γεωργικών εφοδίων όπως επίσης και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με συνέπεια τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους. Αυξήσεις που ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την παραγωγή , ενώ την ίδια στιγμή παραμένει η χρόνια αβεβαιότητα με τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα , που ποτέ δεν είναι ανάλογη με το κόστος παραγωγής, για την κάλυψη των όρων διαβίωσης  των αγροτών.
Θεωρούμε τον αγώνα τους αυτόν κρίσιμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αγροτική παραγωγή και την επιβίωσή τους, κάτι που ουσιαστικά αφορά το σύνολο των κατοίκων του τόπου μας.

Γι΄ αυτό και είμαστε στο πλευρό τους.  

      Η κυβέρνηση οφείλει να στέκεται και να στηρίζει παραγωγικές τάξεις και ιδίως τους αγρότες που γεμίζουν το πιάτο των πολιτών.

     Δηλώνουμε την έμπρακτη και ειλικρινή στήριξή μας στα δίκαια αιτήματά τους η υλοποίηση των οποίων θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα να μείνουν στα χωράφια τους.  

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος. Αντίστοιχα με την νέα ΚΑΠ που χάνονται πολλά χρήματα.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ΤΟΕΒ και δήμους.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

— Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α. στην περιοχή μας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία Των Τριών Ιεραρχών στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Φοιτητικός Σύλλογος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού: Όλοι στο συλλαλητήριο