Ειδήσεις

Ο Δήμος Σοφάδων τίμησε τη μνήμη του Γενικού Αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Ι. Ισχόμαχου


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/6 εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ΤΚ Λουτρού για την προσφορά  του Λοχαγού Κ.Ι. Ισχομαχου, πρωτεργάτη και γενικού Αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878. Ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος αποτέλεσε μια εμβληματική μορφή του απελευθερωτικού αγώνα και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με την υπόλοιπη μικρή Ελλάδα το 1881.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Σοφάδων και έγινε στο χώρο του Ηρώου που ανεγέρθηκε στην πλατεία, η οποία φέρει το όνομα του Λοχαγού, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, των βουλευτών κκ Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αναγνωστόπουλου, των περιφερειακών συμβούλων κ. Λίας Ρογγανάκη και Νίκου Καραγιάννη, των αντιδημάρχων Σοφάδων κκ Αθ. Σαμαρά, Αθ. Παππά και Γ. Τσιώτα, της προέδρου της ΔΗΚΟΙΕΣ κ. Θ. Καφάση, του προέδρου της ΤΚ Λουτρού κ. Χαράλαμπου Χατζή και του τοπικού Συμβουλίου, δημοτικών συμβούλων, πρόεδρων και εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε αναλυτικά η καθοριστική προσφορά του Λοχαγού Κ.Ι. Ισχομαχου στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και τα διαχρονικά μηνύματα που σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο κκ Τιμόθεο και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.

Χαιρετισμοί

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το γεγονός ότι ο λοχαγός Κωνσταντίνος Ισχόμαχος ήταν εκ των πρωτεργατών της Θεσσαλικής επανάστασης δίνοντας τον τόνο και την ευκαιρία για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα στοιχείο που μας κάνει όλους να στεκόμαστε ευλαβικά και να τιμάμε τη μνήμη του. Είναι η ελάχιστη υποχρεώση της σημερινής γενιάς να θυμάται και να τιμά τους αγωνιστές και τους ήρωες που μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε σε μια ελεύθερη πατρίδα.»

Ακολούθως ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε:

«Ο Δήμος Σοφάδων τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Ισχόμαχου.  Χρέος μας είναι να σταθούμε στο ύψος της παρακαταθήκης και όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στις επερχόμενες γενιές να τους δώσουμε και κίνητρο να διατηρήσουν τη μνήμη και τους αγώνες όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα ζωντανές»

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός επεσήμανε:

«Να θυμίσω αυτό που είπε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς «Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδίας το πύρωμα μετριέται και το αίμα». Αυτό το απείδειξε περίτρανα ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος όπως και πολλοί άλλοι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους και αποτελούν σύμβολα στη σημερινή εποχή. Και σήμερα αυτό το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, διότι βλέπουμε την επιθετική ρητορική της γείτονας χώρας. Ξεχνά όμως  στην ψυχή των Ελλήνων η διάθεση όλων να υπερασπιστούν και την τελευταία σπιθαμή της πατρίδας μας παραμένει άσβεστη. Η δύναμη της ψυχής των εθνών είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη των όπλων. Είμαστε υπερήφανοι για όλους εκείνους που με τις πράξεις τους και τον αγώνα τους δίνουν αυτά τα μηνύματα και στην σύγχρονη γενιά.»

Εν συνεχεία η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα ανέφερε:

«Καταθέτουμε το σεβασμό μας στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ισχόμαχου που έδωσε και τη ζωή του για να μπορούμε να ζούμε σήμερα ελεύθερα. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανές τις θυσίες που έκαναν. Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες. Και το διαπιστώσαμε ακόμη και με την πανδημία. Εχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας αλλά και τους απογόνους μας να διατηρήσουμε τη χώρα ελεύθερη, όπως την παραλάβαμε.»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών «Κωνσταντίνος Ισχόμαχος» και  εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» κ.  Αναστασία Μπαλαμπάνη υπογράμμισε στο χαιρετισμό της:

«Σας καλωσορίζω στη απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του συμβόλου ηρωισμού, αυταπάρνησης και θυσίας, του αγνού πατριώτη Κωνσταντίνου Ισχόμαχου. Η αίγλη του ήρωα θα ακολουθεί το μνημείο που έχει ανεγερθεί στην ομώνυμη πλατεία  με τη φράση από τους στίχους μιας απ΄τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη  «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν», δηλαδή τυχερός όποιος διδάχτηκε ιστορία. Εχει αποδειχθεί στην πράξη πως όποιοι λαοί ξεχνούν την ιστορία τους χάνονται και ως έθνη. Κάποιοι μας κρίνουν και υποστηρίζουν ότι ζούμε για να προβάλουμε την ένδοξη ιστορία μας με εορτασμούς και εκδηλώσεις. Αποψή τους, σαφώς μικρόψυχη. Δικοί μας υποχρέωση, των Ελλήνων, των φορέων, των θεσμών είναι να μην λησμονούμε, να τιμάμε και να μας ενώνουν σπουδαία γεγονότα της  μοναδικής μακραίωνης πορείας μας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ΤΚ Λουτρού και στο Δήμο Σοφάδων που καθιέρωσε τον εορτασμό. Τιμούμαι όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και αυτούς που συνεχίζουν μέχρι σήμερα κάθε μορφής αγώνα για το καλό του τόπου.»

Τέλος σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλης Τσαντήλας

Μετά το πέρας των χαιρετισμών πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννη Ντενησιώτη.

Κατάθεση στεφάνων

Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων προ του ηρώου από τον  Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρας, το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, το βουλευτή κ. Γιώργο Κωτσό, τη βουλευτή κ. Ασημίνα Σκόνδρα, το πρόεδρο της ΤΚ Λουτρού κ. Χαράλαμπο Χατζή, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αναγνωστόπουλο, τον εκπρόσωπο της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού παράρτημα. Καρδίτσας κ. Στέργιο Γκαντή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννη Ντενησιώτη, την πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Λουτρού κ. Βασιλική Κολοβού, τον Αναπληρωτή Διοικητή ΑΤ Σοφάδων Αστυνόμο Β’ κ. Καψάλη, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών «Κωνσταντίνος Ισχόμαχος» κ. Κώστα  Γιαννόπουλο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτικές διαλέξεις σε σχολικές μονάδες και δομές της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Αναφορά φορέων για την προστασία των Αγράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση