Ειδήσεις

Ο Δήμος Σοφάδων τίμησε τον αγρότη-αγωνιστή Χρήστο Σάλτα


Τη μνήμη του αγρότη – αγωνιστή Χρήστου Σάλτα, πρώτου θύματος των γεγονότων της Θεσσαλικής εξέγερσης των Κολίγων του 1910, τίμησε με κάθε επισημότητα ο Δήμος Σοφάδων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου 2024 στο χώρο της πλατείας Ανωγείου, όπου δεσπόζει η προτομή του αγωνιστή.

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμοθέου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων  από τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή, τους Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Γεώργιο Κωτσό και  Αριστοτέλη Σπάνια, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν με επιστολή τους ο Βουλευτής Καρδίτσας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα .

Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ανωγείου κ. Σαλταγιάννης Γεώργιος, ο εγγονός του αγωνιστή κ. Βασίλειος Σαλταγιάννης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπούτης και ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) κ. Ευάγγελος Γάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Περιφέρειας Σοφάδων Πρωτόπρ. Ηλίας Γώγος και ιερείς της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Σοφάδων κ. Βασίλειος Κατσάρας, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Σοφάδων Αστυνόμος Β’  κ. Καψάλης Ιωάννης, ο Διοικητής της Π.Υ. Σοφάδων  Αντιπύραρχος Γ.Κ. κ. Ευάγγελος Ζαβλάγκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων κ. Βασίλειος Αγγελόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλεξόπουλος Βασίλειος,  Κλιάρης Δημήτριος, Ευαγγελογιάννης Ευάγγελος, Κατσιαντώνης Χρήστος, Τσουκνίδας Ευάγγελος, Βράκας Κωνσταντίνος, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δήμου Σοφάδων  κ.Τσιούκη Δήμητρα, Δεδιλιάρης Γεώργιος και Βησαροπούλου Μαρία, Πρόεδροι και σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων, πρώην πρόεδρος τ.κ. Ανωγείου κ.ΝικόλαοςΜάγγος, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, ο κ. Αθανάσιος Σαλταγιάννης και λοιποί συγγενείς του αγωνιστή και κάτοικοι του χωριού. Τιμητική αναφορά στο έργο του αγωνιστή και στο χρονικό των γεγονότων έγινε από την κ. Σαλταγιάννη-Κατσή Γρηγορία ενώ ο Δήμαρχος Σοφάδων στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε τα εξής:”Τιμούμε σήμερα σε αυτόν εδώ το χώρο τον αγρότη- αγωνιστή Χρήστο Σάλτα που σκοτώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 στην οδό Στρατώνων, στην Καρδίτσα όπου και διοργανώθηκε το μεγαλύτερο αγροτικό  συλλαλητήριο από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι διεκδικούσαν το δικαίωμα τους στην ιδιοκτησία της γης που καλλιεργούσαν.Αναμφίβολα λοιπόν η περιοχή της Καρδίτσας πρωταγωνίστησε στην ιστορία του αγροτικού ζητήματος στην Ελλάδα αφού υπήρξε η κύρια εστία του κινήματος που οδήγησε στην αγροτική εξέγερση το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1910.Από τότε έχουν περάσει 114 χρόνια.Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίστηκαν διάφορα αγροτικά ζητήματα, όπως η προσφορά της γης, η επάρκεια κεφαλαίου και εργασίας, η παραγωγή και ζήτηση αγροτικών προϊόντων, με την ελληνική γεωργία να αποκτά σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, τεχνολογικό εξοπλισμό, αξιόπιστο μηχανισμό χρηματοδότης και επάρκειας εφοδίων. Διαχρονικά ζητήματα του αγροτικού κόσμου και με την επανάκαμψη του αγροτικού πληθυσμού να αναδεικνύεται στις μέρες μας σε μία κρίσιμη συνθήκη όχι μόνο για τον αγροτικό τομέα, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Γι΄αυτό και το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αγρότες είχαν αντιληφθεί από τότε τη σημασία των αγώνων τους και της κοινής τους δράσης.

Με τις προκλήσεις πλέον σήμερα αλλά και τις δυνατότητες να είναι πολλές, το ζητούμενο είναι η σύνθεση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας,  όταν ο αγροτικός τομέας θα κατέχει τον λειτουργικότερο ρόλο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Μιας ανάπτυξης όμως που θα συμπίπτει με την οικονομική, μορφωτική και κοινωνική του πρόοδο, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες να συμβάλλουν στο γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας”.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο που εψάλη από όλους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης  οι γυναίκες του χωριού διένειμαν στους παρευρισκόμενους  σπιτικές πίτες.

Προηγούμενο άρθρο Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας επισκέφθηκε ο Δήμος Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη είχε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος