Ειδήσεις

Ο ποταμός Σοφαδίτης απειλεί τον Παλαμά


Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο Παλαμάς καθώς οι τόνοι νερού που έχουν εισρεύσει στη Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη. Ήδη, οι κάτοικοι είχαν λάβει από το μεσημέρι (της Πέμπτης) μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα και όσο περνούσαν χθες οι ώρες η κατάσταση γίνονταν ολοένα και πιο δύσκολη και δραματική.

Όπως μας τόνισε, στις 20:00 το απόγευμα, ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου τα νερά έρχονταν προς τον Παλαμά με την αγωνία όλων να βρίσκεται στο κόκκινο.

Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, εκείνη τη στιγμή καταβάλλονταν προσπάθεια ώστε να κλείσουν κάποιες διόδους ώστε να ανακοπεί το νερό.

Την ίδια στιγμή ανέβαινε το νερό και από το Ιταλικό και σε όλα αυτά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Φύλλο και τα Ορφανά είναι ήδη πλημμυρισμένα με τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Παράλληλα, το νερό υπερχείλισε και στα αναχώματα του Φαρσαλίτη και ο φόβος στην περιοχή δεν έχει προηγούμενο.

Μετά την εφιαλτική νύχτα της Τετάρτης, ο Παλαμάς ανέμενε ένα ακόμη δυσκολότερο βράδυ Πέμπτης και άπαντες οι αρμόδιοι και όλες οι εμπλεκόμενες αρχές είναι σε συνεχή και αυξημένη ετοιμότητα. Όπως, εξάλλου, και η Αστυνομία που βρίσκεται συνεχώς στα δύσκολα σημεία με τα περιπολικά της και όλες της τις δυνάμεις.

Νύχτα αγωνίας

Νύχτα αγωνίας ήταν, λοιπόν, αυτή της Τετάρτης για τους κατοίκους στον Παλαμά Καρδίτσας, μετά και την «εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση» που έλαβαν από το «112», για την επέλαση της κακοκαιρίας Elias.

Οι άνθρωποι της περιοχής που επλήγησαν στην κακοκαιρία Daniel, είδαν τις περιουσίες τους να θάβονται κάτω από τα λασπόνερα και πολλοί απομακρύνθηκαν και κατάφεραν να σωθούν την τελευταία στιγμή με τη βοήθεια των διασωστών της ΕΜΑΚ και με ελικόπτερα, φοβούνται ότι αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπήσουν» πάλι στην περιοχή, θα πρόκειται για την «χαριστική βολή».
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι είχαν μεταφέρει τα αυτοκίνητά τους και τα αγροτικά τους οχήματα σε σημεία με υψηλότερο υψόμετρο καθώς φοβούνταν ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει η δυνατή βροχόπτωση αυτά θα βουλιάξουν ξανά κάτω από τα νερά και δε θα έχουν ούτε όχημα διαφυγής αν οι δρόμοι μετατραπούν – για άλλη μια φορά – σε ποτάμια.

Σημειώνεται ότι, οι κάτοικοι στον Παλαμά Καρδίτσας συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους αφού πολλοί είναι αυτοί που έμειναν άστεγοι διότι τα σπίτια τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας. Μέχρι σήμερα, ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά φιλοξενούνται σε διάφορα σημεία, ενώ κάποιοι έχουν μετακομίσει σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι από το «112» ανέφερε το εξής: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από συνεδρίαση, το τοπικό συντονιστικό όργανο του δήμου Παλαμά καθόρισε τις θέσεις που θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι κάθε κοινότητας σε ενδεχόμενο πλημμύρας. Όπως αποφασίστηκε, εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού ή οικισμών εξαιτίας σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις σε κάθε κοινότητα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά.

Ο δήμαρχος Παλαμά

Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

 

Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του Σοφαδίτη

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα από το «112» εστάλη γύρω στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή της Καρδίτσας, για τον Παλαμά.
Σε αυτό, ζητείται από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Κλειστά τα σχολεία στον Παλαμά

Τέλος, την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών, αποφάσισε ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων