Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα για τα προβλήματα του κλάδου


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι όλης της Θεσσαλίας καθώς από τη μία οι πληρωμές ενισχύσεων που δεν φθάνουν και από την άλλη η τιμή του γάλακτος που είναι χαμηλότερη από πέρυσι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα και δυσκολίες που υπονομεύουν το επάγγελμά τους και θέτουν ζήτημα επιβίωσης.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας μιλώντας, το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου,  στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, αναλύοντας τα προβλήματα του κλάδου και τις διεκδικήσεις τους.

Γι ΄ αυτό το λόγο, εξάλλου, η Ομοσπονδίας τους απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, λίγο πριν τις γιορτές, παραθέτοντας του τα προβλήματα και ζητώντας άμεσα μια συνάντηση μαζί του.

Από την έκβαση της αναμενόμενης αυτής συνάντησης θα εξαρτηθεί και η αγωνιστική τους πορεία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαλούκας τόνισε στο Ράδιο Ηχόραμα τα ακόλουθα:

«Αναγκαστήκαμε, μέσα στις γιορτές, γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος να περιμένουμε, και οι εξελίξεις έτρεξαν πολύ γρήγορα, να στείλουμε αυτή την επιστολή στον Υπουργό.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ίσως η χειρότερη πληρωμή στην ιστορία. Χάθηκαν πάρα πολλά λεφτά τα οποία δεν έχουν πληρωθεί στους παραγωγούς και όλο αυτό μας έχει φέρει σε μια κατάσταση ώστε να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με όλη την ηγεσία του Υπουργείου,  για να βρεθούν λύσεις καθώς, πλέον, η κατάσταση αρχίζει και γίνεται πολύ δύσκολη για εμάς.

Παρακολουθήσαμε μια τεράστια μείωση στην τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Υπάρχουν τιμολόγια για τον μήνα Νοέμβριο με 15 και 20 λεπτά κάτω από την περσινή τιμή. Υπάρχουν κάποιες συμφωνίες οι οποίες είναι πολύ κακές αυτή τη στιγμή και οι οποίες κάνουν τις μονάδες να μην είναι βιώσιμες.

Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και σίγουρα θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί όλο αυτό.

Όσον αφορά τους πλημμυροπαθείς, υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν για τις εγκαταστάσεις και το ζωικό κεφάλαιο στο 100%. Αυτή είναι και η δική μας απαίτηση.

Όλοι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες, και έχασαν το ζωικό κεφάλαιο αλλά και τις εγκαταστάσεις οι οποίες στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ, και το ξέρουμε όλοι μας αυτό, χρειάζεται να γίνει άμεση αντικατάσταση όλων των ζημιών ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξαναγίνουν κτηνοτρόφοι, να μπορέσουν να μείνουν στη Θεσσαλία.

Εάν δεν τους προσφέρουμε ξανά όλα αυτά που είχαν, προφανώς αυτοί οι άνθρωποι θα πάψουν να είναι κτηνοτρόφοι, θα πάψουν να μένουν στην επαρχία».

Η επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Υπουργό

«Κ. Υπουργέ ως νεοεκλεγέν ΔΣ της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις για τους κτηνοτρόφους. Καταστάσεις που υπονομεύουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και την επιβίωσή του. Πιο συγκεκριμένα :

1) Πληρωμές ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους. Ποτέ ξανά δεν είχαμε τέτοια απώλεια στις ενισχύσεις που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους. Είναι απαράδεκτο να έχει ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ και να μην έχει δοθεί στους κτηνοτρόφους ένα επίσημο έγγραφο που να αναφέρει τι επιδοτήσεις θα λαμβάνουν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της ΚΑΠ. Οι υποσχέσεις ότι αυτήν την ΚΑΠ δεν θα χαθούν χρήματα από τους κτηνοτρόφους έχουν μείνει υποσχέσεις και πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χάσει χρήματα. Δεν είναι δουλειά μας να ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει, το υπουργείο ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η δικιά μας η δουλειά είναι να είμαστε στα κοπάδια μας 365 μέρες και να παράγουμε τα προιόντα μας. Η δικιά σας η δουλειά είναι, αφού λέτε ότι εξασφαλίσατε τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη ΚΑΠ, να τα δώσετε στους κτηνοτρόφους.

2) Για τον μήνα Νοέμβριο που πέρασε οι τιμές στο πρόβειο γάλα κυμαίνονται από 1,50€ έως 1,70€ το κιλό. Είναι η πρώτη φορά που Δεκέμβριο μήνα δεν έχουν δοθεί ακόμα τελικές τιμές στους κτηνοτρόφους για το γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι τιμολογούν μόνοι τους. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια από αρκετούς γαλακτοβιομήχανους να ρίξουν την τιμή προς το κάτω όριο. Πρέπει άμεσα το υπουργείο να κάνει ελέγχους καθώς χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί στην Θεσσαλία στην κακοκαιρία Daniel με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα γάλακτος να λείπει. Η πτώση της τιμής του γάλακτος στα 1,50€ όπως πολλοί γαλακτοβιομήχανοι θέλουν θα μας βρει απέναντι γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης.

3) Πολλά προβλήματα υπάρχουν στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους που σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας.

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός
Επόμενο άρθρο Κάλαντα Θεοφανείων στον Μητροπολίτη μας Τιμόθεο