Ειδήσεις

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στον Ιερό Ναό Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι σύμφωνα με  την  ευαγγελική περικοπή του κατά Λουκάν Ιερού Ευαγγελίου, ανάμεσα στον όχλο που συνέθλιβε τον Χριστό, κατά την πορεία Του προς το σπίτι του Ιαείρου, κάποια αιμορροούσα γυναίκα ακούμπησε τον Χριστό, έχοντας την βαθιά πίστη, ότι το άγγιγμα αυτό θα αρκούσε για να θεραπευτεί.
Το παράδειγμα της  γυναίκας αυτής,  που  ακούμπησε τον Χριστό με φόβο και πίστη και εξασφάλισε την θεραπεία της,  πρέπει να μας προβληματίσει όλους,  σχετικά με τον τρόπο που αναζητούμε τον Χριστό στη ζωή μας,  τον τρόπο που  Τον προσεγγίζουμε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τί παίρνουμε από Αυτόν.
Όπως η αιμορροούσα γυναίκα με την ταπείνωσή της και το μεγαλείο της πίστης της, “υποχρέωσε” τον Χριστό να θαυματουργήσει και να της χαρίσει την θεραπεία, έτσι κι εμείς πρέπει να Τον προσεγγίζουμε για  να επιτύχουμε την θεραπεία μας.
Ο Χριστός απευθυνόμενος στην αιμορροούσα γυναίκα μετά τη θεραπεία της,   της είπε: “θύγατερ,  ἡ πίστις σου σέσωκέ σε· πορεύου εἰς εἰρήνην” και ο λόγος Του αυτός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν ο κόσμος φλέγεται από τον πόλεμο, όπως γίνεται αυτή την εποχή.
Η αληθινή ειρήνη είναι ο Χριστός,  σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: “Χριστός εστίν η ειρήνη ημών” και όταν στην Εκκλησία δεόμαστε για την ειρήνη του κόσμου, παρακαλούμε να έρθει ο Χριστός στη ζωή μας.
Για να γίνει αυτό,  θα πρέπει αρχικά να ειρηνεύσουμε με τον Θεό μας, για να μπορέσει ο Χριστός να έρθει στην καρδιά μας και να αποκτήσουμε αληθινή σχέση με τον Θεό και να ενωθούμε μαζί Του.
Αυτή η ουσιαστική σχέση με τον Θεό, θα μας βοηθήσει να ειρηνεύσουμε με τους συνανθρώπους μας, να τους αγαπούμε ουσιαστικά και να μην εκπίπτουμε σε αρνητικές καταστάσεις,  οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη σχέση μας μαζί τους. Αυτό είναι ένα πνευματικό άθλημα,  που εμείς οι Χριστιανοί καλούμαστε να πραγματοποιούμε ενσυνείδητα και ουσιαστικά.
Πολύ ουσιαστικό επίσης είναι,  να έχουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και αυτό θα γίνει,  όταν συμβεί αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος: “την ειρήνην την πάντα νουν υπερέχουσα”, δηλαδή να ειρηνεύει ο νους μας από τον πόλεμο των βιοτικών μεριμνών και των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται να έχει ειρήνη με τον Θεό, με τους συνανθρώπους του και με τον εαυτό του, η Χάρις του Θεού επαυξάνει αυτή την προσπάθεια, ώστε να έρχεται ο Χριστός στη ζωή μας και να πορευόμαστε μαζί Του.

Προ της Απολύσεως, τέλεσε το ετήσιο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αντιγόνης Τσιούτσιου, Κτιτορίσσης του Ιερού Ναού και Μεγάλης Ευεργέτιδος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό ιδεών - Hackathon που διοργανώνει η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
Επόμενο άρθρο Δηλώστε συμμετοχή στις Ημέρες Καινοτομίας 2023, και αντιμετωπίστε πραγματικές προκλήσεις στην Υγεία