Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας ανέδειξε νέο Δ.Σ. και συζήτησε για τη δράση του


Ο Σύλλογος Γυναικών  Καρδίτσας, την Πέμπτη στις 23 Νοέμβρη  πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ.  Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, που συμμετείχε μεγάλος αριθμός γυναικών και έγιναν πολλές νέες εγγραφές, έγινε απολογισμός δράσης του ΔΣ  του Συλλόγου, οικονομικός απολογισμός, παρέμβαση από το μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Στην εισήγηση του το απερχόμενο ΔΣ μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου μας πραγματοποιείται  ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την τελευταία. Σ’ αυτό το διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωπες με γεγονότα που επηρέασαν συνολικά τις λαϊκές οικογένειες της Καρδίτσας και τις γυναίκες των στρωμάτων αυτών, τις εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, νέες μητέρες, φοιτήτριες.

Η περίοδος αυτή ήταν πυκνή από γεγονότα, με εργατικούς, αγροτικούς και λαϊκούς αγώνες, με την αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται στην περιοχή μας,  με εμφανείς τις ελλείψεις σε βασικούς τομείς (υγεία, παιδεία, υποδομές, πολιτική προστασία), διπλές βουλευτικές εκλογές και οι εκλογές για την τοπική. Αυτό είναι το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και θα κινηθεί η δράση του Συλλόγου το επόμενο διάστημα.

Η δράση μας , όπως καθορίστηκε από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΟΓΕ το Νοέμβρη του ‘21, και ακουμπά στο σύνθημα «Ανυποχώρητα παλεύουμε για την γυναικεία ισοτιμία ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις», γιατί η βία που βιώνει η σημερινή γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων είναι πολυεπίπεδη. Γιατί είναι όλα αυτά διαφορετικά πρόσωπα της βίας του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Η περιοχή μας, και συνολικά η Θεσσαλία δέχθηκε το μεγάλο πλήγμα των πλημμυρών, αφήνοντας πίσω νεκρούς, ανθρώπους ξεσπιτωμένους, χωρίς εργασιακό μέλλον και δίνοντας μάχη να παραμείνουν στον τόπο τους. Ο Σύλλογός μας ήταν παρόν από την πρώτη στιγμή τόσο στα χωριά αλλά και στις συνοικίες της πόλης που πλημμύρησαν. Η αλληλεγγύη που δείξαμε και δείχνουμε μέσα από το «στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης», αλλά και τις δράσεις για την επί της ουσίας στήριξης των γυναικών, εργαζομένων, αγροτισσών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, της υπαίθρου και της πόλης, που έχουν πληγεί, είναι μακριά από κάθε λογική φιλανθρωπίας που αναπτύχθηκε από δήμους, περιφέρεια και ΜΚΟ. Αναδείξαμε ότι δεν φτάνει «το άσχημο το ριζικό μας» για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί, είτε οι πλημμύρες τώρα, είτε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, η ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση. Στην ζυγαριά του κόστους οφέλους της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, στη διαχείριση του καπιταλιστικού κράτους πάντα βαραίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων απέναντι στη ζωή και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.» Τέλος κλείνοντας ανέφερε ότι «Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τις γυναίκες του μόχθου είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ παλεύουμε για τη ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ, που μπορούμε να κατακτήσουμε σήμερα, τον 21 ο αιώνα.»

Γενικά από τον απολογισμό δράσης φάνηκε ότι  οι  στόχοι  του  Συλλόγου  για:  παρέμβαση- παρουσία- ανάπτυξη  της  δουλειάς  στις  γυναίκες  κρίθηκε  ότι  πέτυχαν  ικανοποιητικά.

Οι στόχοι που μπήκαν για το επόμενο διάστημα είναι να δυναμώσει η συλλογική δράση και να μετρηθεί συσπείρωση καινούριων γυναικών στις γραμμές του και έχει ως όρο και προϋπόθεση για πιο μαζικό και μαχητικό Σύλλογο, που η δράση του θα έχει εμβέλεια και αντίκτυπο στις γυναίκες κάθε πόλης, γειτονιάς, χωριού του νομού μας. Μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικότερα σε κοινή δράση του συλλόγου με  τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστικούς μαζικούς φορείς. Αυτός  είναι ο μόνος δρόμος που θα φέρει αποτελέσματα ενάντια στα νέα μέτρα, για την ακύρωση των αντεργατικών νόμων, για το φρενάρισμα και την αποτροπή των απολύσεων, ακόμα και εγκύων γυναικών, για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά  Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία Υγεία και Πρόνοια, για τις θετικές διακρίσεις υπέρ των  εργαζομένων γυναικών που οδηγούν στην ανακούφιση από τα πολλαπλά βάρη, για την έμπρακτη αναγνώριση από το κράτος της κοινωνικής αξίας της μητρότητας.

Τέλος ακολούθησε ψηφοφορία όπου αναδείχτηκε  νέο ΔΣ του Συλλόγου της Καρδίτσας, με ανανέωση από νέες γυναίκες.

Στην πρώτη συνεδρίαση του το νέο ΔΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης την Κυριακή 17 Δεκέμβρη με θέμα «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών ενάντια στην βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς. Τιμάμε τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τον αγώνα τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα. Θα προβληθεί η ταινία «3000 νύχτες».

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση διακοπής κυκλοφορίας και ρυθμίσεις κυκλοφορίας στα πλαίσια υλοποίησης της παράκαμψης Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικο bazzar 6ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας