Ειδήσεις

Όχι στην επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των βουνών


Την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, λόγω της εγκληματικής ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας – πυροπροστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, ετοίμασε υπουργική απόφαση, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την ανακοινώσει, με την οποία θα επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και θα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Ο Όλυμπος, γενικότερα οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι λαϊκή περιουσία, γι’ αυτό ζητά να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών. Να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο και στους άλλους ορεινούς όγκους.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι ιδιωτικών εταιρειών, ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων.

Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων και των ορεινών όγκων με ευθύνη της πολιτείας και µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών και εκκλησιαστικών εκτάσεων στα δάση και στα βουνά.

 

Προηγούμενο άρθρο Εντατικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αποφυγής του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Παν/μιο Θεσσαλίας: Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού