Ειδήσεις

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης


Η κυβέρνηση της ΝΔ  συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό κρεσέντο φέρνοντας ένα ακόμα νομοσχέδιο, με το οποίο ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, για ψήφιση στην Βουλή τη Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη.

Και με αυτό το νομοσχέδιο, που έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων που φρόντισαν να ψηφίσουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), στοχεύει σε ένα ακόμη σαρωτικό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Στόχος είναι να μετατραπεί η ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου ανάλογα με το εισόδημά του. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) με το οποίο η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Έχουν ως σκοπό να τζογάρουν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστήριο για να χρηματοδοτηθούν με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι εισφορές που θα πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος θα τοποθετούνται μέσω του «ατομικού κουμπαρά» σε χρηματιστηριακά προϊόντα μικρού-μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου. Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν θα γνωρίζει αν και πόσο επικουρική σύνταξη θα πάρει. Το μόνο σίγουρο είναι  μόνο το πόσο θα πληρώνει.

Οι συνέπειες από το νομοσχέδιο αυτό αφορούν όλους τους ασφαλισμένους όχι μόνο τους νέους, αφού η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνει την ευθύνη που έχει το κράτος να εγγυηθεί για τις συντάξεις ακόμη και στο ύψος των εισφορών παρά τα όσα η ίδια διαβεβαιώνει.

Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους, αφού την τρύπα των δισεκατομμυρίων που θα εμφανιστεί από την μετάβαση στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μειώσεις συντάξεων, παροχών, νέα αύξηση ορίων ηλικίας, μεγαλύτερη φορολογία.

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες. Το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να απαλλαχτούν από αυτή την υποχρέωση, γιατί αποτελεί κόστος και μειώνει τα κέρδη τους.

Μετά τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση που έφερε η κυβέρνηση με τον νόμο-έκτρωμα τον περασμένο Ιούνη, τώρα κάνει το επόμενο βήμα  χτυπώντας κι άλλο το δικαίωμα στην ασφάλιση. Το έγκλημα είναι προμελετημένο!! Όμως υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Τώρα δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, τον αγώνα μας για να δώσουμε την δική μας απάντηση.

Απαιτούμε :

  1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  3. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ .
  4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Όλοι στην κινητοποίηση την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, 07:30μμ στην Alpha Bank.

 

 

Κάλεσμα του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και του συνδικάτου οικοδόμων

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού, ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για διατάραξη κοινής ησυχίας
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια του δημάρχου Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνου στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών