Ειδήσεις

Όχι στην υποβάθμιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Σοφάδων


Το πρώτο δεκαήμερο του έτους 2024 η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Κατσή Δημοσθένη.      Στη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα τονίσαμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τα τελευταία χρόνια, πολλοί εργαζόμενοι, έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να προσλαμβάνονται νέοι για την στελέχωση των υπηρεσιών. Οι εναπομείναντες υπάλληλοι, καλούνται να αναλάβουν το φόρτο της εργασίας, και αυτών που έφυγαν, με ότι αυτό συνεπάγεται στην υγεία και στην αξιοπρέπειά τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε την αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας χωρίς να γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό. Για την λύση του προβλήματος είπαμε στο Δήμαρχο πως πρέπει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών να προγραμματίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις με προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ, καθώς επίσης να προβλέψει κενές θέσεις στον Ο.Ε.Υ. έτσι ώστε να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας.

Επίσης αναφερθήκαμε και στην κατάργηση των νομικών προσώπων του Δήμου με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού στο Δήμο, όπως για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄.

Καταθέσαμε το νόμο στο Δήμαρχο όπου ρητά αναφέρει ότι για δέκα χρόνια από τον διορισμό των εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις στο ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ δεν μπορεί και δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους μετακινήσει σε άλλη θέση άλλου κλάδου στο Δήμο και να εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν της ειδικότητάς τους. Επίσης τονίσαμε πως σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού κώδικα και μόνο σε επιτακτικής και επείγουσας υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο συναφή καθήκοντα άλλου κλάδου.

Το χρονικό διάστημα της ανάθεσης συναφών καθηκόντων σε υπάλληλο επιτρέπεται έως (2) δύο μηνών με αιτιολογημένη απόφαση Δημάρχου και παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έως (6) έξι μήνες επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Μετά από λίγο χρονικό διάστημα διαπιστώσαμε πως ο Δήμαρχος χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω που του αναφέραμε προχώρησε σε μετακίνηση υπαλλήλου του κλάδου Κοινωνικών Λειτουργών που ασκούσε τα καθήκοντά του στο πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ σε θέση άλλου κλάδου με άλλα καθήκοντα. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε σωστά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Ακόμη τα (2) δύο προγράμματα του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ των Δ.Ε. Κέδρου και Λεονταρίου στην ουσία έγιναν (1) ένα, καθώς λειτουργούν με (1) ένα Κοινωνικό Λειτουργό, (2) δύο Νοσηλεύτριες και χωρίς καμία Οικογενειακή Βοηθό κατά συνέπεια να υπάρχει έλλειψη στην παροχή υπηρεσιών όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Οι υπάλληλοι του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ από τότε που ορκίστηκαν (Μάιος 2023)  και ανέλαβαν υπηρεσία ως υπάλληλοι πλέον του Δήμου Σοφάδων για τις υπηρεσιακές τους μεταβολές είναι υπεύθυνο το γραφείο προσωπικού και για την μισθοδοσία τους είναι υπεύθυνη η οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

Κατά την 1η λογοδοσία του Δήμου Σοφάδων που πραγματοποιήθηκε στις 29-2-2024 ακούσαμε διάφορα που ελέχθησαν για το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ από τους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής όπως:

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αλειφτήρα υπογράμμισε ότι κρίθηκε πως απαιτούνται αλλαγές και τα τμήματα θα γίνουν τρία, με το ένα να έχει έδρα το Λεοντάρι, για να καλύπτει τον ορεινό όγκο και τα άλλα δύο τους Σοφάδες,. Χαρακτήρισε, δε, αυτή την κίνηση θέμα ισομερούς κατανομής της δουλειάς, καθώς στον Δ.Ε. Άρνης τα περιστατικά που καλύπτονταν ήταν ελάχιστα, σε σχέση με τους Σοφάδες που ήταν πολλαπλάσια και υπάρχει και ο οικισμός με τον Ρομά πληθυσμό.

Θα πρέπει να γνωρίζει η κ. Αλειφτήρα ότι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δ. Σοφάδων ποτέ δεν εξυπηρέτησε τον πληθυσμό των Ρομά παρά μόνο για εισαγγελικές παραγγελίες κυρίως ανηλίκων από (2) δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς της Δ.Ε. Άρνης και του Σοφάδων. Για τον πληθυσμό των ΡΟΜΑ υπάρχει το παράρτημα Ρομά και καλύπτει πολλές δράσεις, όπως και τα κέντρα κοινότητας. Επίσης το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ της  Δ.Ε. Άρνης εξυπηρετούσε αρκετές φορές περισσότερους ωφελούμενους από κάποια άλλα προγράμματα, τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στα σχετικά έντυπα που απεστάλησαν στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την ετήσια χρηματοδότηση, αριθμητικά, αλλά και με παροχή υπηρεσιών για κάθε ειδικότητα.

Στην τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Κατσή Δημοσθένη ακούστηκαν απαξιωτικές εκφράσεις για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ ότι δηλ. δεν εργάζονται όπως πρέπει και προσπαθούν να <<λουφάρουν>>, ότι μέχρι τώρα, δεν ήξερε κανείς που ήταν οι υπάλληλοι, που κινούνταν, που έβαζαν βενζίνη.

Ο κ. Δήμαρχος αγνοεί πως οι δομές από το 2011 που εντάχθηκαν στη Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέφεραν τουλάχιστον (3) τρεις φορές το χρόνο στοιχεία με τους ωφελούμενους για να μπορέσουν να λάβουν τη χρηματοδότηση τους που κάλυπτε επίσης και το κόστος των οχημάτων. Υπήρχε ημερολόγιο επισκέψεων σε κάθε δομή με τις υπηρεσίες που παρείχε η κάθε ειδικότητα. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι όλες οι δομές του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ όπως και των Σοφάδων βάζουν καύσιμα από εκεί που γίνεται προμήθεια για τον εκάστοτε Δήμο ύστερα από ετήσιο διαγωνισμό και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Και οι 11 υπάλληλοι του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ του Δ. Σοφάδων και όχι 12 όλα αυτά τα χρόνια που εργάζονται προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες τους εκτελώντας με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους και έχουν καταστήσει το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ ως τον πιο χρήσιμο θεσμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν χάρες από κανέναν εκείνο που θέλουν είναι να εργάζονται στο 8/ωρο που προβλέπεται, να μην καταπατούνται τα δικαιώματά τους και να έχουν την στήριξη της Δημοτικής Αρχής.

Συνεπώς οι απόψεις του κ. Δημάρχου για τους εργαζόμενους στο ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ είναι υποκειμενικές, ίσως οι συνεργάτες του να του έχουν δώσει λάθος πληροφορίες, δεν τιμούν κανέναν Δημοτικό Υπάλληλο και προσβάλουν το σύνολο των Υπαλλήλων.

Οφείλουμε όμως να τονίσουμε πως συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Δημάρχου όπως και του κ. Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών του Δ. Σοφάδων περί τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. του Δήμου και την σύσταση της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Προτείνουμε να προγραμματίσει ο Δήμος Σοφάδων άμεσα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.

Όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ να ενταχθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γι’ αυτό που προσλήφθηκαν και όχι για άλλους σκοπούς.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του Συλλόγου και του Δήμου προς όφελος των εργαζομένων και των δημοτών το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. και για  την καλύτερη σύσταση και οργάνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Για πρώτη φορά ασκείται οργανωμένη πολιτική για τη διαχείριση των υδάτων
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση με τίτλο: Νέα εποχή για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα